O tych rurkach słyszałam już kilka razy, ale dopiero teraz sama miałam okazję spróbować. Wyszły zaskakująco pyszne! Robi się je na prawdę szybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem pudrem.
SKŁADNIKI: (na ok 40 szt)
1 niepełna szkl śmietany 12% lub 18% (ok 200g)
250g masła w temp pokojowej/margaryny (ja użyłam Kasi)
3 szkl mąki
ok 400g twardej marmolady Orzech
cukier puder do oprószenia
1. Masło/margarynę zmiksować ze śmietaną.
2. Dodać mąkę i ręcznie wyrobić ciasto.
3. Stolnicę podsypać mąką, ciasto porcjami wałkować na ok 3 mm, wycinać kwadraty (o boku ok 8 cm), nakładać marmoladę i zawijać rurki.
Uwaga: ja użyłam marmolady twardej Orzech - jest idealna do tego rodzaju wypieków - smaczna, o zwartej konsystencji i co najważniejsze - nic nie wypływa w trakcie pieczenia!
Jeżeli nie macie takiej pewności co do swojej marmolady, porponuję zlepić brzegi rurek.
Część rurek zamiast z dżemem można zrobić np. z nutellą
4. Rurki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dość gęsto bo nie rosną w trakcie pieczenia) - mi wyszło 2 x po 21 rurek.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok 25-30 minut - aż się lekko przyrumienią.
6. Gdy wystygną oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja: Z cukrem pudrem
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo fajne kruche rureczki :)
OdpowiedzUsuńAle super. Z chęcią takie zrobię bo wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka i jakie nieskomplikowane! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńLubie takie kruche, poczęstuję się ;-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj coś podobnego robiła Ewa Wachowicz ale dodawała startą marchewkę :D Wyglądają słodziutko :P
OdpowiedzUsuńSuper ciastka :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńZ bardzo podobnego ciasta robiłam rogaliki, masz rację....są cudowne.. :)
OdpowiedzUsuńOd dawna przymierzam się do zrobienia takich:)
OdpowiedzUsuńJak dużo nadzienia z marmolady, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńto musi byc pyszne! Zrobie jutro je ;D
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! Tak delikatnie i pysznie wyglądają, że mogłabym od razu zjeść ze cztery :)
OdpowiedzUsuńPrzepis właśnie zapisałem i będę piec :)
OdpowiedzUsuńParę godzin minęło i chciałem oznajmić, że upiekłem te rurki. Zjedliśmy w rodzinnym gronie. Są, a właściwie już były pyszne :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuń