sobota, 11 kwietnia 2015

Napoleonka na krakersach - bez pieczenia

Pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować na noc do lodówki, a na drugi dzień delektować się jego smakiem :)
Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia! 
A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście 


SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm)
1 op. krakersów solonych
5 szkl mleka
1 szkl cukru 
25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)
3 żółtka
1 szkl mąki
1 budyń śmietankowy

1. 4 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem.
2. Pozostałą 1 szkl mleka dobrze wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem. Wlać na gotujące się mleko, mieszać szybko i dokładnie aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha).
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć krakersy (warstwą soloną do masy). Wylać masę budyniową. Przykryć drugą warstwą krakersów (również warstwą soloną do masy). Odstawić do wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






Wiosenne słodkości!

29 komentarzy :

  1. Słodki krem, słone krakersy-super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenie smaków słodko-słonych jest idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś taką napoleonkę jest pyszna :) Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu zabieram sobie przepis i z chęcią taką zrobię, bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym się wprosił na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej "Wiosenne Słodkości!" :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  8. Widywałam już tę wersję i muszę przyznać, że mnie kusiła:) Przepis zapisuję i zrealizuję w przyszłości:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię napoleonkę na krakersach, jest taka szybka do przygotowania i jeszcze ten krem budyniowy, po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. też ja robię i wiem że ciacho jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam to połączenie słodkiego kremu i słonych krakersów, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, to ciasto musi smakować pysznie, lubię połączenie słodkiego kremu ze słonymi krakersami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. taka napoleonka jest najlepsza :) wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda imponująco. Bardzo lubię napoleonki, za ich wspaniały krem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie ciasta :) Pysznie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać punkt 1 :) Masło gotujemy z 4 szkl mleka i cukrem

      Usuń
  17. Jak zwykle przepis mnie nie zawiódł - Pycha! :)
    Pozdrawiam, Milena

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyszla bez smaku. nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam pytanie małe a na jak dużą blachę jest to ciasto? może mi ktoś podać mniej więcej jej wymiary? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. oj przepraszam juz widzę;) tak się wyczytałam w listę składników ze nie zauważylam ze przecież jest napisane na górze.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiła taką samom jak na przepisie jest i moje rodzinie smakowało a zwłaszcza mojemu przyszłemu mężu bo uwielbia moje wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękna, udana napoleonka. Sprawdzę sama:)

    OdpowiedzUsuń