ok. 50 dag schabu
5 dużych plastrów szynki/boczku (szynka nie może być za chuda)
25 dag pieczarek (można pominąć)
po 5 paseczków papryki czerwonej i ogórka konserwowego
musztarda (u mnie Primavika)
sól, pieprz
1 szkl bulionu
śmietanka 30%
mąka
1. Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z 1 strony musztardą. Na brzegu ułożyć paprykę i ogórka. Zwinąć w roladkę.
2. Każdą roladke zawinąć duży w plaster szynki lub w boczek. Spiąć wykałaczkami.
3. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć surowe pieczarki. Podlać bulionem.
4. Piec pod przykryciem do miękkości mięsa - ok 60 minut w 180*C. Pod koniec można zdjąć na chwilę przykrycie żeby szynka się przyrumieniła. Można też np. posypać je serem żółtym.
5. Wyjąć roladki, resztę przelać do rondelka, dolać troszkę śmietanki 30%, zagęścić mąką. Ewentualnie doprawić do smaku.
Ja podałam je z ryżem i pysznymi Piklami z ogórków firmy Orzech. To kolejny produkt tej firmy, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył wspaniałym smakiem. Nie za ostre, nie za kwaśne, lekko chrupiące - po prostu przepyszne! Mogę nawet zaryzykować stwierdzeniem, że lepsze niż domowe ;)
Mniam :) wprasza się na porcję :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ;)
OdpowiedzUsuńświetne roladki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny obiad. Dodatek musztardy genialny :)
OdpowiedzUsuńTakie roladki na obiad...? Dla mnie bomba! Świetny przepis. Zapisuję i bardzo chętnie zrobię, bo z pewnością moim domownikom zasmakują :)
OdpowiedzUsuńdomowy obiad w najlepszym wydaniu!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne są takie roladki :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZapraszam do uczestnictwa w konkursie kulinarnym!- KUCHNIA W KLIMACIE PRL-u
Do wygrania wiele atrakcyjnych nagród!
Więcej na;
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco! Pyszności. :-)
OdpowiedzUsuń