SKŁADNIKI:
150 g twarogu (u mnie z wiaderka)
1/4 szkl lekko ciepłego mleka
1/4 szkl oleju
1/4 szkl cukru
1 jajko
szczypta soli
2 szkl mąki
5 dag drożdży
gęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotu
cukier puder do posypania
1. Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać cukier, sól i jajko.
2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deseczkę lub stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziewać i sklejać jak pierogi.
4. Piec ok 25 minut w 180*C. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Wyborne smaki
Smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentują i muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPiękne słodkości. Śmiało Aniu możesz pominąć olej, sam serek doskonale go zastąpi. Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńLubię takie słodkie pierożki ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)to ja jednego proszę do kawki :)
OdpowiedzUsuńBoję się ciastek, od których trudno się oderwać:))) Brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka widać, że smaczne :)
OdpowiedzUsuńZ takim ciastem te pierożki z pewnością są pyszne. Nawet kuszą swoim wyglądem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na smaczne.
OdpowiedzUsuńSmakowite :-)
OdpowiedzUsuńNo nie dziwie się, że wygrały konkurs, bo wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają naprawdę kusząco :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam, z jabłkami. Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam, z jabłkami. Przepyszne!
OdpowiedzUsuńOoo, fajny pomysł z dodaniem jabłek :) Cieszę się że smakowały :)
UsuńBardzo mi miło,że pierożki tak zasmakowały, że zrobiłaś je powtórnie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://asiuuulek.blogspot.com/
Wyszły przepyszne :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuń