1/2 główki kapusty
30 dag pieczarek
1-2 cebule
20 dag kabanosów
2 łyżki masła (ja użyłam czosnkowego)
2 łyżki mąki
1/2 szkl śmietanki 30%
przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafex
sól, pieprz, ostra papryka
Dodatkowo:
25 dag makaronu łazanek
1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum smaku i witamin)
2. Makaron ugotować.
3. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w piórka, udusić do miękkości.
4. Kabanosy pokroić pod skosem w plasterki, podsmażyć.
5. W większym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Wlać śmietankę i wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać pieczarki, cebulę, kabanosy, kapustę, przyprawy i tyle wody/bulionu z gotowania kapusty, żeby całość wyszła "mokra" ale nie wodnista. Doprawić dosyć mocno, gdyż po dodaniu makaronu smak się złagodzi. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Gdyby całość wyszła za gęsta można dodać trochę wody/bulionu lub śmietany.
Smacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńJuż chyba rok nie jadłam łazanek, narobiłaś mi ochoty;)
OdpowiedzUsuńŁazanki możemy jeść na okrągło, co też robimy:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne!
Wpadłaś na świetny pomysł z tymi łazankami i kapustą.
OdpowiedzUsuńCałość musi być pyszna :)
Pyszności. Ja łazanki z kapustą uwielbiam i to bardzo :-)
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka bardzo, bardzo lubi łazanki z kapustą :) Na pewno byliby zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łazanki :) Wieki nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie lubię łazanki. Sama bym chętnie zjadła. :-)
OdpowiedzUsuń