czwartek, 30 lipca 2015

Waniliowe placuszki ryżowe z owocami

Pewnie nie raz zostaje Wam z obiadu ugotowany ryż - te racuszki to świetny pomysł na jego wykorzystanie. Stanowić moga one pyszny deser lub kolację, a nawet sam obiad. Pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja podałam je ze śmietanką i owocami. I jeszcze jedno - szybko znikają, więc jeśli chcecie je zrobić dla całej rodzinki to lepiej od razu z podwójnej porcji :)


SKŁADNIKI (ok 10-12 małych placuszków)
1 szkl ugotowanego ryżu (może być troszkę więcej)
1 jajko
1/2 szkl mleka
3/4 szkl mąki
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

1. Przygotować ryż - najlepszy jest świeżo ugotowany i lekko kleisty, jeśli jest zimny np. z poprzedniego dnia, należy go podlać wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy.
2. Jajko zmiksować/roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać. 
Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć.
3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia. 


17 komentarzy :

  1. Pysznie te placuszki wyglądają, podane z owocami -rewelacja!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy takie placuszki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje placuszki to dodatkowy powód aby przy przygotowywaniu ryżu do innych dań przyrządzić dodatkowo szklankę więcej :) Podoba mi się, dodaję do listy "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie placki na śniadanie i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej wersji to pełnoprawny, sycący obiad. Na dodatek jaki smaczny (:

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas kasza czy ryż z obiadu nigdy się nie marnuje :D Ale takich placuszków jeszcze nie robiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba następnym razem ugotuję nieco więcej ryżu:) kuszące są niesamowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu twoje placuszki wyglądają przepysznie :) chyba jednego ci skubnę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie wyglądają! :) Muszę zrobić jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe wykorzystanie ryżu do takich placuszków-wyglądają pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam takich placuszków, a wyglądają bardzo smacznie. Muszę w któryś dzień zrobić dla wnusia.
    Pozdrawiam Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja do takiego zbytecznego ryżu dorzucam jabłko i cynamon, za każdym razem inny smak.

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie placki to moje smaki i już się nie mogę doczekać sobotniego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię ryż, lubię placuszki - trzeba się brać do roboty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale smakowite pancake's! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń