środa, 29 lipca 2015

Kabanosy w cieście

Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę czy piknik, ale też do pracy.
 

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki

7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki pieprzu 
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
5 łyżek oleju
2/3 szklanki ciepłego mleka
kabanosy (grubsze, mięsiste, nie takie wysuszone)
ketchup pikantny

jajko do posmarowania ciasta

1. Suche składniki wymieszać, dodać olej i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto ręką lub mikserem z hakami.

2. Ciasto rozwałkować (nie musi wyrastać), pokroić na prostokąty (takiej długości, jakiej chcemy mieć gotowe ruloniki i szerokości takiej, żeby zawinąć kabanosy - ciasto mało rośnie przy pieczeniu).
3. Wycięte prostokąty posmarować pikantnym keczupem, wzdłuż dłuższych brzegów ułożyć kabanosy, zwinąć w ruloniki (można skleić brzegi ale nie jest to konieczne).
4. Jajko roztrezpać, posmarować nim wierzch ciasta. Piec ok 20 minut w 180*C. 

Inspiracja: Appetite for life

15 komentarzy :

  1. Mniam mniam...pyszota propozycja:) chętnie byśmy się wprosili na taką ucztę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o... mój mąż to by chyba zabił za to! koniecznie muszę wypróbować, jadłam parówki w ciescie francuskim, ale to pikuś w porównaniu do Twojego dzieła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je czasami robię. Super się sprawdzają na imprezach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Parówki jadłam tak przygotowane, a z kabanosami nie próbowałam. Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pycha! Przez Ciebie będę musiała wymyślić sposób na wciśniecie kabanosów do diety ;D Podoba mi się opcja ciasta wyrastającego w 10 min, bo do najbardziej cierpliwych istot nie należę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też je robię i to dość często w roku szkolnym- moja mała często kanapki zostawia, ale taki "pasztecik" wcina aż jej sie uszy trzęsą:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybka i smaczna przekąska! Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są pyszne i sprawdzają się w wielu sytuacjach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba wersja w cieście drożdżowym. Znacznie bardziej niż we francuskim - tej próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne placuszki.Częstuję się jednym:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podobno tu "mieszka" fanka keczupu jak ja, dostałem namiary od naszej wspólnej znajomej. :) O i już mi się podoba.

    Pozdrawiam
    Wiktor

    OdpowiedzUsuń