Niby zwykłe spaghetti z pomidorowo-mięsnym farszem, ale jednak całkowicie inaczej smakuje. Dodatek startej cukini i gotowego sosu firmy Orzech świetnie urozmaicił smak klasycznego makaronu - wyszedł nieco słodszy i delikatniejszy niż zwykłe bolognese, a do tego zdrowszy, bo z dodatkiem warzyw. W prawdzie użyłam do niego gotowego sosu, jednakże takiego, w którego składzie są jedynie naturalne produkty i żadnych konserwantów czy wzmacniaczy smaku - wprost idealnego, gdy brakuje nam czasu, siły lub po prostu ochoty na "stanie przy garnkach".
SKŁADNIKI:
1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób)
50 dag miesa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych
1 szkl bulionu
1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag)
1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią)
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki śmietany
olej do smażenia mięsa
1. Makaron ugotować.
2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię i dusić kolejne ok 10 minut.
3. Wlać sos Orzech, dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić. Gdyby sos wyszedł za gęsty - dolać wody lub bulionu.
Serdecznie polecam (po raz kolejny) produkty firmy Orzech - pyszne, naturalne, z ręką na sercu mogę stwierdzić, że na żadnym z 10 produktów, które dostałam do wypróbowania się nie zawiodłam! Najbardziej zaskoczona byłam właśnie smakiem gotowych sosów, które na ogół są delikatnie mówiąc "nijakie", a ten, podobnie jak sos słodko-kwaśny są tak smaczne i dobrze doprawione, że dosłownie nic nie musiałam poprawiać!
Inne przepisy z wykorzystaniem produktów "Orzech" znajdziecie tu: <klik>
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pyszny obiadek Aniu, lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńSpaghetti pomidorowe z cukinią, to musi być pyszne! Świetnie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńAniu ale obiadek, aż sobie jutro zrobię makaronik :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńPyszny! Uwielbiam spaghetti :)
OdpowiedzUsuńPyszota:)
OdpowiedzUsuńMy nieraz wcieramy do sosu marchewkę, ale teraz sezon na cukinię, więc warto ją dodać :)
OdpowiedzUsuń