środa, 16 września 2015

Schab po meksykańsku

Kolejna odsłona schabu - choć niektórzy go unikają ze względu na jego "suchość" to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się w ustach :) Dziś przedstawiam pyszne, kruche mięsko w pikantnym sosie z pomidorami, cebulą, papryką i czosnkiem.



SKŁADNIKI: 
5-6 plastrów schabu
przyprawa meksykańska (u mnie od SKWORCU)*
mąka 
2 cebule
1 papryka czerwona
4 dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych)
2 czubate łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżeczka cukru 
szczypta soli 
1 szkl bulionu 
3-4 ząbki czosnku
1/2 szkl pikantnego keczupu
olej do smażenia mięsa 
można dodać jeszcze ine warzywa np. pieczarki, kukurydzę

* lub przyprawy: sól, pieprz np. cayen, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka o oczywiście ostra papryka/chilli oraz ewentualnie odrobina kolendry i kminku mielonego, a do duszenia warzyw można wtedy dorzucić 2 listki laurowe.
 
1. Mięso lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posypać przyprawą meksykańską. Obtoczyć w mące i obsmażyć na dużym ogniu z obu stron.
2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, paprykę i pomidory, wsypać cukier, szczyptę soli i podsmażyć. Całość dodać do mięsa, zalać bulionem i dusić do miękkości schabu (ok 30-40 minut) w razie potrzeby podlewając co raz odrobiną wody.
3. Dodać keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdyby sos był za rzadki - zostawić jeszcze na chwilę na ogniu żeby odparował.
Sos można zaciągnąć śmietaną albo mąką (ja tego nie robiłam).





9 komentarzy :

  1. Schabik wygląda bardzo obiecująco, lubię pikantne klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego schabu to my jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować schab w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny schab! I gratuluję! Widziałam w tygodniówce miksera, że to jeden z najczęściej czytanych przepisów! <3 Ogromne gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zapowiedź :) musimy wykorzystać Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszlo przepyszne, dzięki za przepis.Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń