sobota, 5 września 2015

Sos słodko-kwaśny do słoików

Pyszny! Sto razy lepszy niż kupny sos słodko-kwaśny - soczyste pomidory, cebula, papryka, marchew, ananasy i kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do ryżu czy makaronu - solo lub z kawałkami usmażonego mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku :)




SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek) 
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
5-6 marchewek
1 łyżka soli
Dodatkowo:
3-4 ząbki czosnku
1 szkl cukru
2 łyżki musztardy
50-100 ml octu (ja dałam 50 ml)
1 łyżka ostrej papryki
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z puszki ananasów

1. Pomidory zanurzać na chwilę we wrzątku i obierać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne (odłożyć je do rondelka razem z odkrojonymi korzonkami itp), a miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużego garnka, posolić i wstawić na gaz. Odstawione w rondelku gniazda nasienne zagotować, po czym przetrzeć je przez sito do reszty pomidorów.
2. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w półplasterki i dodać do pomidorów. Gotować razem ok 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i gotować jeszcze ok 10-15 minut.
3. Ananasy pokroić w kawałki i razem z kukurydzą dodać do garnka, zagotować. Dodać cukier, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z sokiem z puszki ananasów. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przełożyć do wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 minut.




13 komentarzy :

  1. Robiłam podobny rok temu, w tym roku szaleje z innymi przetworami :-) pysznie Aniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam takiego, ale wyobrażam sobie, że jest pewnie o wiele lepszy od tych kupionych.
    Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaku narobiłaś na taki pyszny, domowy sos! No i będę musiała sobie taki zrobić, bo nie przestanę inaczej o nim myśleć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię podobne sosy, ja zagęszczam cukinią i jabłkami. Też się sprawdza, a jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie to wszystko przygotowałaś! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos słodko-kwaśny to mój ulubiony zaraz przy wszelkich pomidorowych (pierwsze miejsce ma pesto).

    OdpowiedzUsuń
  7. W zimie z pewnością się przyda, smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy myslicie ze mozna uzyc pomidorow krojonych z puszki zamiast swiezych??

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie robię ten sosik😊

    OdpowiedzUsuń