poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Placki z kaszy jaglanej

Do tej pory placki z kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko.
Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy. Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej.


SKŁADNIKI:
100g kaszy jaglanej
3 łyżki mąki pszennej 
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 papryka czerwona
1 cebula
1 duża marchew
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki ostrej

1. Kaszę ugotować do miękkości (nawet można ciut rozgotować), osolić do smaku.
2. Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na maśle. Marchewkę zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku.
3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem. 
4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym.


Inspiracja: ChilliJemy

Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

23 komentarze :

  1. Jak to się stało, że taki świetny blog kulinarny, a ja tu tak późno trafiłam. No jeszcze o takich placuszkach nie słyszałam. Z cebulą, czosnkiem, marchewką no i na kaszy jaglanej. Ale samą w sobie bardzo lubię, więc już czuję jakie placuszki musiały być dobre. Jeszcze z sosem pieczarkowym. Mogłabym być Twoim gościem, bo z chęcią zostałabym takim placuszkiem ugoszczona. Pozdrawiam cieplutko. W wolnej chwili zapraszam do mnie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to się stało, że taki świetny blog kulinarny, a ja tu tak późno trafiłam. No jeszcze o takich placuszkach nie słyszałam. Z cebulą, czosnkiem, marchewką no i na kaszy jaglanej. Ale samą w sobie bardzo lubię, więc już czuję jakie placuszki musiały być dobre. Jeszcze z sosem pieczarkowym. Mogłabym być Twoim gościem, bo z chęcią zostałabym takim placuszkiem ugoszczona. Pozdrawiam cieplutko. W wolnej chwili zapraszam do mnie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie placki, na ostro nie jadłam-muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę spróbować, bo zapowiadają się pysznie :) Ale jestem też ciekawa jak przyrządzasz ten sos :)
    PS schab już na stałe chyba zagościł w naszym menu :)
    Pozdrawiam,
    Milena :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, na dniach wrzucę przepis na pyszne kotleciki z kurczaka - również powinny Wam smakować:) A sos zawsze robię na oko - duszę pieczarki (czasem z cebulką), zalewam wodą lub mlekiem ile tam chcę żeby go wyszło, zagęszczam mąką, jeśli zalałam pieczarki wodą to dodaję jeszcze śmietany, doprawiam. A często idę na łatwiznę i po prostu zalewam pieczarki wodą z sosem z torebki i dodaję troszkę słodkiej śmietanki ;)

      Usuń
  5. Ooo...bardzo się cieszę, że smakowały :) Wydaje mi się, że skoro sos pieczarkowy smakował to i jakiś delikatnie mięsny tez byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, z pewnością:) Placuszki są tak pyszne że z każdym będą smakowały :)

      Usuń
  6. Wyglądają jak ziemniaczane:) Lubię kaszę jaglaną, z pewnością by mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu przepięknie to podałaś :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, wyglądają fantastycznie. :) Od jakiegoś czasu też się przymierzam, ale do wersji na słodko. Muszę tylko kupić kaszę. :)
    Pozdrawiam. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne są takie placuszki. Ja je bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię placuszki jaglane, chętnie wypróbuje taką wersję;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjne danie i fajnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jaglana na wytrawnie świetnie się spisuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie podałaś placki jaglane, w takim zestawieniu dla mnie obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dziś robiłam sosik pieczarkowy :) chyba już wiem z czym go jutro podam ;) super placki !

    OdpowiedzUsuń
  15. My też jaglaną do tej pory to tylko na słodko ale coraz bardziej nas kusi aby wyczarować z niej coś tak pysznego jak Ty to zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaglanka to moja ulubiona kasza. Placuszki z niej podane z sosem pieczarkowym to świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie robiłam, ale z pwnością nadrobię i to już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł z tym sosem pieczarkowym! Teraz będę miała podkładkę, że kotleciki nie wychodzą za suche, szczególnie te z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń