czwartek, 16 kwietnia 2015

Tort makaronowy

Tort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego warzywna pierzynka pokryta serem żółtym. Całość skomponowana tak, żeby nie rozwalała się przy krojeniu, a ponadto wszystko dobrze doprawione, pachnące i bardzo smaczne! 


SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
Warstwa makaronowa:
1 op. makaronu świderki (40-50 dag)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Rafex
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki ostrej papryki
Warstwa mięsna:
50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki)
1 cebula
1 łyżeczka soli
2 łyżki Ziół Ojca Mateusza Rafex
4 łyżki keczupu
Dodatkowo:
2 op. mrożonej mieszanki warzyw brokuł-kalafior-marchewka
25 dag sera żółtego
masło i bułka tarta do tortownicy
olej do smażenia mięsa 

1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić ok 20-30 minut, podlewając co jakiś czas wodą żeby się nie przypaliło i za bardzo nie wyschło.
2. Makaron i warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno :). 
3. Ser żółty zetrzeć na tartce (na grubych oczkach).
4. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
5. Zrobić beszamel: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażyć chwilę aż mąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać sól i pozostałe przyprawy. 
6. Do ugotowanego makaronu wlać gorący sos beszamelowy, dodać garść startego sera i dokładnie wymieszać.
7. Połowę makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając (lub trochę więcej niż połowę, tak żeby dokładnie przykryć całe dno). 
8. Usmażone mięso wymieszać z keczupem, wyłożyć na makaron. Przykryć drugą warstwą makaronu również lekko ugniatając.
9. Ugotowane warzywa wyłożyć na makaron, lekko przygnieść. Posypać serem żółtym.
10. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać ok 30 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i odczekać ok 10 minut żeby wszystko się "uspokoiło". Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz (najpierw odcinając brzegi nożem), kroić i podawać :)






11 komentarzy :

  1. Wspaniała propozycja. Torcik prezentuje się smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy i smaczny tort. Lubie takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki makaronowe lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż przełknąłem ślinę na ten widok. Ja kiedyś robiłem tort ryżowy, był bardzo smaczny, ale niestety nie trzymał formy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super się prezentuje :) Fajny pomysł na makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytrawny torcik czemu nie :D A już na pewno z takimi pysznymi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie to się nazywa zapiekanka :) ale ten Twój tort serio wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię tort makaronowy na obiad, pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń