środa, 3 czerwca 2015

Sernik zebra na zimno - chałwowo-czekoladowy z musem z białej czekolady

Ciasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny eksperyment - klejny sukces :) Aż sama jestem z siebie dumna :) Tym bardziej że pierwszy raz robiłam zebrę (nawet takiej babki-zebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. Bardzo polecam :)




SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm)
500 g twarogu sernikowego
2 łyżki żelatyny
50 ml wrzątku
1 szkl śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru*
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
20 dag chałwy
2 łyżki czekolady w proszku lub kakao słodkiego typu Puchatek 
Mus z białej czekolady
2/3 tabliczki białej czekolady
2/3 szkl śmietany 30% 
1 łyżka śnieżki (suchego proszku)
Dodatkowo: 
wiśnie suszone SKWORCU  namoczone w likierze wiśniowy

* pomimo dodatku chałwy masa serowa wcale nie jest bardzo słodka, jeśli ktoś woli bardzo słodkie ciasta można dodać więcej cukru, ale wydaje mi się że ta ilość jest wystarczająca, tym bardziej że mus z białej czekolady dosładza całość

1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. 
2. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrami i śmietanką. Wkruszyć chałwę i miksować do dokładnego połączenia się składników. 2 łyżki masy serowej dodać do rozpuszczonej żelatyny (jeszcze ciepłej) i dokładnie wymieszać. Dodać do masy serowej i całość ponownie zmiksować.
3. Masę serową podzielić na pół, do jednej części dodać 2 łyżki słodkiego kakao.
4. Tortownicę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej środek wyłożyć ok 2 łyżki stołowe (ja używałam dużej łyżki-miarki 50 ml więc brałam po jednej) masy z kakao, na środek tej masy kakaowej taką samą porcję masy jasnej, na jej środek znów masę kakaową i tak aż do wyczerpania obu mas. Na koniec można lekko potrząsnąć tortownicą żeby wierzch się wyrównał. Odstawić do lodówki do stężenia.
5. Czekoladę rozpuścić (ja wkładam na minutę do mikrofali a później wyjmuję i mieszam aż się wszystko rozpuści). Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę Śnieżki. 2 łyżki tak ubitej śmietanki dodać do rozpuszczonej czekolady (nie może być za ciepła po śmietana mogłaby się zważyć), wymieszać. Przełożyć do ubitej śmietany i zmiksować szybko tylko do połączenia składników. Wyłożyć na stężałą masę serową, rozsmarować.
7. Wierzch można udekorować dowolnie. Ja na brzeg ułożyłam wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (moczyły się tak 3 doby), później patyczkiem do szaszłyków narysowałam kółka, wstrzyknęłam tam strzykawką likier wiśniowy, a następnie zrobiłam promienie tworząc pajęczynkę i w nie również wstrzyknęłam likier wiśniowy (dosłownie po kropelce).
8. Całość odstawić do lodówki do stężenia.










36 komentarzy :

  1. wygląda naprawdę świetnie! bardzo efektowny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj ale pyszności zrobiłaś. Zabieram sobie kawałek do kawki i to duży :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie ;) Na pewno jest rewelacyjny w smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za serniczek! Same pyszne składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bajecznie :) kocham serniki! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się wspaniale, pychota ^^ Letni czas kojarzy mi się z sernikami na zimno ^^ i do tego te wykorzystanie chałwy sprawia, że tym bardziej chciałbym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sobie wyobrażam ten cudowny smak

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda rewelacyjnie :) musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda, a paski wyszły idealne:) Chałwę bardzo lubię, ostatnio koleżanka przywiozła mi z Ukrainy i muszę powiedzieć, że jest o wiele lepsza od polskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to prawda odnośnie chałwy, nie ma porównania do naszej :)

      Usuń
  11. Aniu fantastyczny serniczek, muszę wypróbować przy najbliższej okazji, bo chałwę wszyscy lubimy. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ulala, no przepiękny absolutnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta zeberka wygląda po prostu fenomenalnie! Świetnie Ci wyszedł ten sernik. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, jak będę robić takie ciasto!! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ tu bogactwo smaków! wszystko lubię - i chałwę, i czekoladę, i ten delikatny mus:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda wspaniale, podziwiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ten sernik za smak i wygląd. Wyszedł Ci fantastycznie. A tak kusi, kusi.... swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. serniki wszystkie kochamy, ale na zimno robię tylko w lecie, a że ono nadchodzi to będą częstym gościem:)
    Twój wyszedł wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda tak bosko, że brak mi słów:)

    OdpowiedzUsuń
  19. No nie! Powinno być zabronione publikowanie takich przepisów! Chyba, że oglądający dostawałby kawałek, no może dwa, do degustacji ;) Znakomity serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  20. Odpowiedzi
    1. Nie ma tu spodu - ciasto musi być wylewane bezpśrednio na papier do pieczenia, w innym wypadku nie rozleje się na boki i nie utworzą się paseczki :)

      Usuń
  21. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernika z granatem ani liczi jeszcze nie jadłam, ale brzmi ciekawie :)

      Usuń
  22. Mam pytanko czy mogę użyć sera białego zmielonego 2 raz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmielony 3 razy będzie ok, ser z wiaderka jest rzadszy więc proponuję dodać dodatkowo jeszcze z 50 ml śmietanki i powinno się udać :)

      Usuń
  23. JA robiŁam tak jak wygląda tak smakuje teraz robię go na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ja go robiłam tak jak wygląda tak smakuje jest pychota teraz robię go na święta:)

    OdpowiedzUsuń