poniedziałek, 20 lipca 2015

Szaszłyki z szynki i grillowane warzywa

Te szaszłyki to jedyne danie, które przygotowuje mój mąż (no, przy mojej małej pomocy). Sam kiedyś wymyślił, że zjadłby takie, z czerwonego mięsa a nie z drobiu, z dużą ilością warzyw. Choć ja osobiście wolę szaszłyki z mięsa drobiowego, to chętnie raz na jakiś czas zjadam i takie, szczególnie z dużą ilością grillowanych warzyw - wczoraj właśnie takie zrobiliśmy sobie na letni obiadek :)


 
SKŁADNIKI: (ok 20-22 szt)
80 dag kg szynki (po oczyszczeniu z błonek itp)
2 czerwone papryki
50 dag pieczarek (najlepiej małych)
2 małe cukinie
3 cebule


1. Mięso pokroić w kostkę (ok 2-3 cm). Obficie posypać przyprawami (u mnie Przyprawa Cygańska Rafex). Dolać tyle oleju, żeby przyprawy ładnie się przykleiły. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc)
2. Pieczarki umyć. Jeśli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
3. Papryki pokroić w kawałki, cukinie w plastry a cebule przekroić na 6-8 cząstek (jak jabłko), a te jeszcze w poprzek na pół. 
4. Pieczarki, paprykę i cukinię przełożyć do miski, posypać przyprawami (u mnie Delikat do mięs Knorr), dolac troszkę oleju, żeby przyprawy ładnie się przykleiły, wymieszać ręką wcierając przyprawy. Cebulę jedynie sypiemy przyprawą (przy mieszaniu mogłaby się porozwalać na kawałki).
5. Nadziewać na patyczki. Grillować na niedużym ogniu do miękkości mięsa.
Zamiast grillować można je oczywiście upiec w piekarniku.

Ja jako że lubię to przygotowałam trochę więcej warzyw i wrzuciłam je wszystkie razem na tackę i tak zgrillowałam - wyszły pyszne).






16 komentarzy :

  1. Fajne szaszłyki, bardzo lubię jak jest dużo warzyw do tego. moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystkie szaszłyki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wolę z drobiu, ale raz na jakiś czas odmiana się przyda. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, bardzo lubię takie szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic lepszego chociaż i tak w naszym guście są jednak te z drobiu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana jak nic mężowi należą się pochwały i oklaski :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szaszłyki doskonale wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne, uwielbiam cukinię i paprykę wykorzystaną do szaszłyków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szaszłyki to ja chętnie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. ojojoj, ile cudowności, wpraszam się jak nic...także lepiej nie pokazuj ich następnym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prawdziwa uczta! wszystko piękne i kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje ulubione zestawienie warzyw do szaszłyków :) Jednak z mięsem z szynki jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń