środa, 15 lipca 2015

Placuszki batatowo-ziemniaczane i gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi

Gdy pierwszy raz zobaczyłam te placuszki, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Nie zawiodłam się - wyszły pyszne! Jako że lubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi.



SKŁADNIKI:
Placuszki batatowo-ziemniaczane:
1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g)
3-4 ziemniaki (ok 300g)
3 jajka
5-6 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
czosnek granulowany, słodka papryka do smaku
olej do smażenia

Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi:
60 dag piersi z indyka
1 puszka ananasów
duża garść suszonej żurawiny
50 g orzeszków ziemnych solonych
kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ulubiona przyprawa do mięs (u mnie Pikantny Kurczak SKWORCU)
sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Placuszki:
1. Batata i ziemniaki zetrzeć bardzo drobno (ja zrobiłam to w malakserze na tartce z "wypustkami"), przełożyć na sitko i odsączyć (u mnie odeszło niewiele płynu). Dodać jajka, mąkę i sól, wymieszać dokładnie. 
2. Na rozgrzany olej nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gdyby placuszki się rozwalały - dosypać mąki.

Gulasz: 
1. Mięso pokroić na małe paseczki, doprawić i usmażyć.  
2. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do usmażonego mięsa razem z żurawiną, orzeszkami i ewentualnie kukurydzą. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. 3. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku.





Inspiracja: Paleta smaku

21 komentarzy :

  1. Na taki pyszny obiad to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś puree z batataów mi nie smakowało,ale takie placuszki bym chętnie zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja puree nie próbowałam ale placki bardzo mi posmakowały :)

      Usuń
  3. Sama chętnie wszamałabym takie placki!

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW! Ale to musi być pyszne :) Ten gulasz bardzo mnie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny obiad! placuszki ciekawie się zapowiadają, bataty i ziemniaki lubią się;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś mi nie wyszły, uzyłam za dużych oczek w malakserze, myśłałam ze mnie ... trafi bo duży i drogi był batat Potem wyszedł na małych oczkach . Są pyszne i warte powtórek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie kuś, ja muszę stosować dietę a tu takie dobroci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszelkie placki ziemniaczane. Z batatami muszą być wyśmienite i ten gulasz. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja się wpraszam na te pyszne placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał jaki skład, jakie smaki....taki obiadek to ja bardzo chętnie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie musimy kiedyś spróbować tego połączenia dań z orzeszkami ziemnymi :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Gulasz fajny, ale do batatów to ja sie jakoś nie mogę przekonać- może w takim duecie mi zasmakują?
    miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki obiadek to bym z chęcią dzisiaj zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale, jak prosto z niezłej restauracji. Ale mi smaka na placuszki zrobiłaś... :) Pozdrowienia! www.mojegotowanieiblogowanie.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne połączeni placuszków z batatów z gulaszem. Nie jadłam jeszcze batatów podrzuć mi troszkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niesamowite smaki. Bardzo mi się to danie podoba :)

    OdpowiedzUsuń