Zdrowsza wersja tradycyjnych gofrów - bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W takim wydaniu spokojnie możecie je zrobić na śniadanie czy kolację, a jako że są smaczne też na zimno (aczkolwiek robią się miękkie) - można je z powodzeniem zabrać do pracy na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI: (z tej porcji wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci)
3 jajka
500 ml mleka
1 łyżka miodu
2 łyżki roztopionego masła
60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
160 g maki pszennej pełnoziarnistej
180 g maki pszennej białej
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Jajka roztrzepać, dodać resztę mokrych składników, wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty
kolor.
U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową.
Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały (ja opieram dwa o siebie tworząc "piramidkę" i zostawiam je tak na ok 30 sekund)
Inspiracja: Mania wypiekania
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
gofry dla mnie to wspomnienie lata, pyszne wspomnienie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, wszystkie rodzaje:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na takie goferki :-)
OdpowiedzUsuńGofry pod każdą postacią są u nas mile widziane :) Twoje tym bardziej :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gofry, niestety nie mam gofrownicy i boję się, że gdybym ją miała to mogłoby się źle skończyć ;D
OdpowiedzUsuńNajbardziej mi smakuję jeszcze gdy są ciepłe i chrupiące :) Auć.. piękny widok. :)
OdpowiedzUsuńKażde gofry uwielbiam
OdpowiedzUsuńOd dawna planuję zakup gofrownicy, bez niej mogę pomarzyć o takim deserze :)
OdpowiedzUsuńGofry z cynamonem, no po prostu ideał :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gofry, ale cynamonowych jeszcze nie jadłam :) juz teraz wiem jakie zrobię następnym razem :)
OdpowiedzUsuńSuper są te gofry:)
OdpowiedzUsuńSuper gofry :) Zjadłabym z takimi dodatkami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry i cynamon, dlatego Twoje gofry cynamonowe jak dla mnie są obłędne :)
OdpowiedzUsuńPyszne i sycące!
OdpowiedzUsuńPiękne gofry i od razu full chętnych do komentowania :) Prześliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Uwielbiam gofry. A zdrowe- poproszę pięć:)
OdpowiedzUsuń