Ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych - nie dość, że są bardzo efektowne, to jeszcze wymagają mniej pracy, bo kotleciki są pieczone. Bardzo polecam :)
SKŁADNIKI: (na 10-12 kotlecików)
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)
1 jajko
2 cebule
1 duża marchew
1 bułka
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki oregano
szczypta ostrej papryki
mąka
1 op. mozzarelli
1.
Cebule drobno posiekać, marchew zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.
Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości.
2. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku.
3.
Marchewkę i cebulę rozgnieść widelcem na drobno (gdy sama mielę mięso
to wrzucam je takie uduszone razem z mięsem do maszynki).
4.
Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą. Doprawić do smaku.
5. Formować kotleciki (nie za duże i raczej płaskie - szybciej się upieką), obtaczać w mące i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
6. Mozzarellę pokroić na tyle kawałków, ile wyszło kotlecików, wcisnąć po kawałeczku w środek każdego z nich.
7. Piec aż kotleciki będą rumiane z wierzchu - ok 30 minut w 200*C (lub dłużej, w zależności od wielkości kotletów).
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pomysł na bardzo efektowny obiad - kotleciki kuszą nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńSuper kotleciki, idealna na pyszny obiadek z ziemniakami i surówką.
OdpowiedzUsuńŚwietne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i ładnie podane:)
OdpowiedzUsuńAniu bardzo fajne te kotleciki. Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na niebanalne podanie mielonych :) Każdy byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe i bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńMieso musi byc surowe cz podsmarzone
OdpowiedzUsuńSurowe, później kotleciki są dopiero pieczone.
UsuńMam pytanie a chodzi o mozarella w kulce czy żółtą
UsuńJa użyłam takiej zwykłej w kulce
UsuńAniu fajny sposób na zdrowszą wersję mielonego :)
OdpowiedzUsuńAniu fajny pomysł :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiad....mniam :)
OdpowiedzUsuńMielone i rozpływający się ser... Pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny pomysł na obiad! Pycha :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo takie wariacje z mięsa mielonego :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńa można usmażyć je na patelni? :)
OdpowiedzUsuńObawiam się, że po przekręceniu mozzarella wypłynęła by, ale polecam włożyć ją po prostu w środek mięska i wtedy jak najbardziej można usmażyć - wyjdą kotleciki z niespodzianką w środku :)
Usuń