piątek, 30 października 2015

Włoska panna cotta oraz akcja "Smak języka" + zapowiedź niespodzianki :)

Zostałam zaproszona do udziału w ciekawej akcji "Smak języka" organizowanej przez firmę Multikurs.pl. Przez kolejne miesiące będzie promowany język i kuchnia danego regionu (co 2 tygodnie inny) – zaczynamy od Włoch, następnie Anglia, Hiszpania, Francja i Niemcy. Z tej okazji zapraszam Was na pyszną, oryginalną włoską panna cottę! 



Jak już wspomniałam, jako pierwszy jest promowany język włoski oraz italiańska kuchnia. Już od dziś możecie pobrać ze strony www.smakjezyka.pl specjalny e-book La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest to tylko e-book z włoskimi przepisami, nowe będą pojawiały się wraz z rozpoczęciem promocji kolejnego języka.

SKŁADNIKI: (na 12 szt takich muffinkowych małych deserów lub na 4 duże)
500 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
100 g cukru pudru
1 laska wanilii

1. Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia.
2. Śmietankę wlać do rondelka, mocno podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie mieszać, aż do jej rozpuszczenia (ale nie doprowadzając do wrzenia!). Dodać cukier puder i ziarna z laski wanilii, wymieszać.
3. Masę przelać przez sitko do foremek lub salaterek. Odstawić do stężenia. Podawać z dowolnym sosem, owocami, karmelem itp.

Ja zrobiłam do niej sos jagodowy:
1 szkl mrożonych jagód
100 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku 

Jagody przełożyć do rondelka, dodać połowę wody i podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą, dodać do jagód i ciągle mieszając zagotować. Dosłodzić do smaku. Wystudzić i polać sosem stężałą panna cottę.



Przy okazji polecam Wam przejrzeć dostępne na stronie multikurs.pl kursy językowe (a jest z czego wybierać!) i wykonać testy diagnozujące z wybranego języka, bo już za 2 tygodnie będę miała dla Was super niespodziankę! :)

Tymczasem zapraszam Was do przygotowywania przepisów z e-booka i wstawianie ich na Facebook i Instagram z hashtagiem #smakjęzyka

Dodatkowo każde zdjęcie dania otagowanego na Instagramie #smakjęzyka zajdzie się w specjalnej publicznej galerii na stronie www.smakjezyka.pl - dajcie się ponieść chwili i wyczarujcie pyszne danie z któregoś przepisu, a następnie koniecznie zróbcie zdjęcie i pochwalcie się swoim dziełem! 

Koleżanki i koledzy blogerzy kulinarni – dla Was dodatkowa informacja: dla osób, które przyłączą się do naszej akcji i wezmą w niej czynny udział przygotowane są specjalne upominki, a dodatkowo dla 3 najbardziej zaangażowanych lub tych, których zdjęcia zdobędą największą popularność istnieje możliwość współtworzenia kolejnych edycji ebooków :)

12 komentarzy :