SKŁADNIKI: (12-15 szt)
2 jajka
3/4 szkl cukru
1 szkl maślanki
6 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szkl mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne)
borówki, jagody lub inne małe owoce - kilka sztuk na 1 muffinkę
1. Owoce umyć, osuszyć.
2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując.
3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem.
4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo ciasto a na wierzch ułożyć owoce i wcisnąć lekko w ciasto).
5. Piec do suchego patyczka, ok 30 min w 200*C.
2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując.
3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem.
4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo ciasto a na wierzch ułożyć owoce i wcisnąć lekko w ciasto).
5. Piec do suchego patyczka, ok 30 min w 200*C.
Inspiracja: Arabeska Waniliowa
Bardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńSmakowite babeczki. Z owocami, posypane cukrem pudrem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńLeciutkie i pulchniutkie- takie wlasnie lubie:)
OdpowiedzUsuńTak maślanka i wszystko co kwaśne nadaje wypiekom lekkości, a to dlatego że proszek do pieczenia czy soda lubią kwaśne towarzystwo bo dzięki temu działają podwójnie :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak muffinki :-)
OdpowiedzUsuńAle pysznie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe takie letnie muffinki, porywam jedną do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńZnam wypieki na maślance , mogę potwierdzić - są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńlekkie, wilgotne i puszyste to są muffinki idealne;)
OdpowiedzUsuńJogurtowe i maślankowe są najlepsze z owocami :). Pycha!
OdpowiedzUsuńTakim babeczkom nikt by nie odmówił :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Będę niedługo robić coś podobnego ;)
OdpowiedzUsuńAniu super ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą. Wypieki na maślance wychodzą przepyszne, miękkie, pulchne itd. Muffinki wyglądaja przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Skorzystam, bo bardzo pysznie brzmi i widzę, że przepis jest łatwy. A to lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosły :)
Z borówkami - idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie muffinki ;-) Pozdrawiam, http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńJa również lubię wypieki na maślance. Pyszne muffiny, zabieram jedną dla siebie :)
OdpowiedzUsuńMuffiny z owocami, świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, mocno owocowe :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że muffinek na maślance jeszcze nie piekłam, ciekawy pomysł!;)
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie muffinki i chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, a muffinki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper muffinki
OdpowiedzUsuńRobiłam muffinki na maślance i były pyszne :D
OdpowiedzUsuńA ja muffinek na maślance jeszcze nie piekłam, więc może wypróbuję te.. ? :)) bo już od niejednej osoby słyszałam, że nie równają się z takimi na mleku - wierzę, ale sprawdzę :) odzyskałam aparat, więc mogę znów cudować w kuchni :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie moje muffinki pieką się w piekarniku. Cudnie wyrosły. Juz żałuję, że zrobiłam tylko z 1 porcji.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam muffinki według twojego przepisu i są fantastyczne! najlepsze ciasto na muffiny ze wszystkich które kiedykolwiek próbowałam! Dzięki☺
OdpowiedzUsuńłyżka proszku do pieczenia??? nie za dużo?
OdpowiedzUsuńtak było w oryginalnym pzrepisie Arabeski i ja tak samo robiłam...
UsuńSiedzą w piekarniku😁
OdpowiedzUsuńAle śliczne muffinki, ale musza smakować genialnie :D
OdpowiedzUsuń