niedziela, 7 grudnia 2014

Puchatki z jabłkiem

Placuszki z jabłkiem - szybkie i smaczne, wilgotne w środku, w sam raz dla niespodziewanych gości:) 




Porcja na ok 12 szt dużych placuszków. 
Najlepsze są przestygnięte i obsypane obficie cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:
1 jajko
3 łyżki cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
1-2 jabłka
cukier puder do posypania

1. Jajko ubić z cukrami na puch.
2. Dodawać stopniowo mąkę i proszek na zmianę z mlekiem. Zmiksować na gładkie ciasto.
3. Jabłka obrać, wydrążyć środek z pestkami, pokroić w poprzek w ok 0,5 cm krążki.
4. Jabłka zanurzać w cieście tak, aby się dobrze nim obkleiły, smażyć na rumiano. Obsypać cukrem pudrem.

Uwaga: zamiast w plasterki jabłko można pokroić na mniejsze części, wyjdą wtedy takie mini racuszki na jeden kęs




1 komentarz :