Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki.
SKŁADNIKI:
ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane.
1 czekolada
odrobina wody przegotowanej
ziarna słonecznika
1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy mieć jeżyki), następnie palcami formujemy wydłużony pyszczek jeżyka. Tak uformowane ciastka pieczemy zgodnie z przepisem.
2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
3. Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, dolewamy mleko aby ją troszkę rozrzedzić - będzie się lepiej rozsmarowywać.
4. Pędzelkiem malujemy tułów jeżyka i posypujemy go uprażonymi ziarnami słonecznika, a patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką malujemy nosek i oczka.
W czasie gdy ja tworzyłam jeżyki moja córcia po swojemu ozdabiała swoją część ciastek i tak prezentuję kulinarny debiut mojej 3 latki:
"Ciastecta z cetoladą i middałtami":) |
Super jeżyki Ci wyszły. Bardzo się cieszymy że skorzystałaś z Naszego pomysłu! Jeśli miałabyś ochotę zachęcamy do przesłania Nam fotki jeżyków, a umieścimy ją również na Naszym blogu w kąciku czytelnika. Pozdrawiamy!!
OdpowiedzUsuńPrzesłałam Wam zdjęcie na maila - pozdrawiam:)
UsuńŚliczne jeżyki :)
OdpowiedzUsuńUrocze jeżyki, a jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszne były:)
UsuńJakie słodziaki:)radocha dla dzieciaków:) Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam!
Usuń