czwartek, 8 stycznia 2015

Babka cytrynowa

Pyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:)


SKŁADNIKI:
20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)
4 jajka
1 szkl cukru
1,5 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny

Lukier:
2/3 szkl cukru pudru
sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)

1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.
2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować.
3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta.
4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.
5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). 

Moja babka jest w wersji mini - część ciasta poszła na muffinki a z reszty zrobiłam babkę w formie z kominem.


Można też zrobić ją w keksówce:


Inspiracja: Kotlet.TV

 Babki Wielkanocne 2015

4 komentarze :