poniedziałek, 16 listopada 2015

Kopytka dyniowe

Ciekawe i bardzo smaczne kopytka - trzeba korzystać z dyni póki jeszcze jest (albo wykorzystać zamrożone puree). Nie dość że kluseczki mają śliczny kolor, to jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z wody, jak i odsmażone na masełku.

 

SKŁADNIKI:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g gęstego puree z dyni
100 g mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko

sól, gałka muszkatołowa (ewentualnie papryka ostra i pieprz jeśli kopytka nie będą w wersji słodkiej)

1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni (gdyby było bardzo wodniste należy je chwilę przesmażyć żeby troszkę odparowało) i mąkę, posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Doprawić do smaku.
2. Stolnicę podsypać mąką, formować wałeczki i kroić nożem kopytka, wrzucać od razu na wrzątek i gotować ok 1 minuty od wypłynięcia.





Inspiracja: Kwestia smaku

25 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie kopytka. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłyśmy takie kopytka i są cudowne :D Aż stwierdziłyśmy, że zrobiłyśmy ich zdecydowanie za mało :D

    Zapraszamy przy okazji do wzięcia udziału w naszym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopytka kojarzą mi się oczywiście z dzieciństwem, najbardziej z przedszkolem. Dyniowych nigdy nie widziałam, nawet o nich nie słyszałam. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba sobie takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne kopytka a do tego takie słoneczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie kolor niesamowity. Aż mnie kusi zrobić, bo dynię mam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam podobne kopytka z dyni, ale coś poszło nie tak i nie wyszły ;) Będę jednak podejmować kolejne próby! :) Twoje wyglądają bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może miałaś zbyt wodniste puree? Wtedy trzeba sypać więcej mąki i automatycznie kopytka wyjdą twarde zamiast delikatne

      Usuń
  8. Zdecydowanie przepadam za dynią i z chęcią zjadłabym takie kopytka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę zapolować na dynię, bo kopytka wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne i takie intensywnie żółciutkie, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie dyniowe kluseczki, jesień na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolorek pierwsza klasa, zachęcający. To ja takie podsmażone poproszę :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Też ostatnio robiłem podobne, pyszne wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Poproszę talerz pełen tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham dynię i wszystko co z niej zrobione :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wyglądają, takie żółciutkie z rumianą skórką. Narobiłaś nam smaku :)

    OdpowiedzUsuń