piątek, 13 listopada 2015

Placuszki z kaszy jaglanej z gruszkami i cynamonem

Kolejna wersja placuszków z kaszy jaglanej. Ostatnio robiłam je z jabłkami, a dziś prezentuję placuszki z gruszkami. Użyłam do nich ekologicznej kaszy jaglanej od firmy EcoBlik, która wzbogacona została kawałkami suszonych owoców, a przy tym nie zawiera bez żadnych sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Po ugotowaniu otrzymujemy pyszną, owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów.



SKŁADNIKI:
1/2 szkl suchej kaszy jaglanej z gruszkami EcoBlik
300 ml wrzątku
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli kasza jest ugotowana na sypko wystarczy jedna łyżka)
1 płaska łyżeczka cynamonu EcoBlik
olej do smażenia 
Dodatkowo:
1 gruszka
1 łyżeczka miodu

1. Kaszę zalać 300 ml wrzątku, gotować do miękkości ok 15 minut, pod koniec gotowania dodając miód. 
2. Do ugotowanej kaszy dodać jajka, cukier, otręby i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.
4. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na drugą patelnię lub do rondelka, dodać miód i smażyć aż kawałki gruszki zmiękną a miód je ładnie pokryje. Polać gotowe placuszki.





Na wypróbowanie czeka jeszcze kasza jaglana z wiśniami - już czuję, że będzie pysznie :)
A dla ciekawych - w białm opakowaniu z logo mojego bloga jest... przygotowana dla mnie ekologiczna herbatka owocowa: młode listki poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki oraz kwiaty głogu i owoce jarzębiny - prawda, że ciekawa mieszanka?

Po więcej ekologicznych produktów zapraszam na stronę
EcoBlik :)





12 komentarzy :

  1. Mniam pyszności. Uwielbiam takie placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadanie w mgliste i pochmurne dni - znakomite.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem z własnego doświadczenia że kasza nadaje się na wszelakie placki. Twoje wyglądają znakomicie i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam gruszki z cynamonem. Zawsze tylko jabłka i jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszne! Dzisiaj myślałam o takim połączeniu w zapiekance a tu proszę, jak na zmówienie :)

    OdpowiedzUsuń