wtorek, 14 lipca 2015

Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem

Przepyszne jagodzianki odrywane, które podpatrzyłam na blogu u Danusi - może i pracochłonne ale ich smak wynagradza każdą poświęconą im minutę :) Dzięki pieczeniu ich w mniejszej blaszce i bez odstępów ciasto w środku jest puszyte i mięciutkie, a jednocześnie bez problemu można je podzielić na porcje. Nadzienie jest cudowne, nie wypływa ze środka - po prostu pychotka! Nawet mój mąż, który nie lubi jagód zjadł 3 porcje :)




SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35)
Rozczyn:
1 szkl ciepłego mleka (nie gorącego)
1 płaska łyżka cukru pudru
30 g drożdży (świeżych)
3 szklanki mąki pszennej luksusowej (ewentualnie może być też tortowa)
Ciasto:
80 g stopionego letniego masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie:
25 dag jagód (12 czubatych łyżek)
1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
Wierzch:
olej do smarowania bułeczek

1 białko 
1 łyżka mleka
Kruszonka:

60 g masła
1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
Lukier:
2/3 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny lub wody

1. Rozczyn:  
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, lekko przemieszać tak, żeby na wierzchu była mąka, odstawić na 15-20 minut aż rozczyn zacznie pracować (drożdże się "spienią" i wyjdą nad mąkę).
2. Ciasto
Do gotowego rozczynu dodać masło, żółtka, cukier puder i sól, wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem) aż zacznie odchodzić od ręki (nie będzie się już kleiło do rąk). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 25*C na ok 30 minut).
3. Nadzienie
Jagody umyć i osuszyć. Białko lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i cukier, wymieszać z jagodami.
4. Formowanie bułeczek:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (ja zrobiłam tak jak Danusia i zważyłam całość, podzieliłam przez 12 i później odważałam porcje ciasta). Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoni, na to położyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić u góry jak sakiewkę i odłożyć na bok. W małą miseczkę nalać troszkę oleju, moczyć w nim dłonie i z każdej sakiewki uformować kuleczkę, po czym odłożyć na blaszkę złączeniem do dołu (w 3 rzędach po 4 szt, w równych odstępach zostawiając miejsce na wyrośnięcie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (aż ciasto wypełni pawie całą blaszkę).
5. Wierzch i kruszonka:
Zrobić kruszonkę: wsypać do miseczki cukier, mąkę i masło, ugniatać palcami aż powstaną grudki. Białko roztrzepać widelcem, dodać łyżkę mleka i rozmieszać. Posmarować pędzelkiem wierzch wyrośniętych byłeczek i posypać kruszonką. 
6. Pieczenie i lukrowanie:
Piec na rumiano ok 35-40 minut w 175*C. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/wodą. Lekko przestygnięte bułeczki polukrować.




Inspiracja: W kuchni Danusi

28 komentarzy :

  1. to ja pierwsza sobie oderwę pyszną jagodziankę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dużą ilością jagód, domowe muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :-) dziękuje za ten duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciężko się im oprzeć;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wpraszam się na takie jagodzianki i filiżankę kawy :):) mogę?

    OdpowiedzUsuń
  6. czytasz w moich myślach, dokładnie takie ciacho za mną ostatnio chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie bułeczki do odrywania, robiłam już kilka wariantów, muszę zrobić z jagodami, bo wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie odrywane ciacho jest super! Chętnie bym się do niego przysiadła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I oczywiście kubek mleka do tego - biesiadowanie można zaczynać:) mniam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności:)
    Wpraszam się na jagodziankę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O moja droga takiemu wypiekowi to ja się nie potrafię oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie się prezentuje, uwielbiam takie letnie wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne. W sezonie muszą być jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na śniadanko do mleka poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No to miałaś pyszności, aż Ci zazdroszczę.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychotki :) to jedne z moich ulubionych drożdżówek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasta drożdżowe (chyba wszyscy lubią). A jeśli takie ciasto jest z jagodami, to już pełnia szczęścia. Ale mi narobiłaś smaka. To dopiero mus i smakować, bo jest kruszonka i lukier... Ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jadłam takich, ale prezentują się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie jadłam takich, ale zjadłabym z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawno nie piekłam drożdżowego z jagodami.Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Szybki pomysł na smakowite jagodzianki!

    OdpowiedzUsuń
  22. O, więcej się dobroci na jednej blasze zmieści :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelacyjne! Ale mi narobiłaś ochoty na jagodzianki!

    OdpowiedzUsuń