poniedziałek, 14 września 2015

Babka kokosowa na maślance

Po tych wszystkich sezonowych ciastach z owocami naszła mnie ochota na babkę  - zwykłą, prostą babkę z lukrem. Ale że z lodówki uśmiechała się do mnie maślanka, a z barku likier kokosowy - poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis na ich wykorzystanie, który okazał się strzałem w 10!


SKŁADNIKI:
2 jajka 
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 łyżki likieru kokosowego
1 3/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

1/2 szklanki wiórków kokosowych
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka
likieru kokosowego
 
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać maślankę, olej i likier kokosowy.
2. Mąję wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Połączyć dokładnie z mokrymi składnikami. 
3. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym (ewentualnie regulując gęstość dodając cukru pudru lub soku z cytryny/likieru). Polać babkę lukrem.








Inspiracja: Cukrowa wróżka

10 komentarzy :

  1. Mniam mniam, na pewno smaczna :-) A jak jeszcze z lukrem- sama słodycz! :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię baby. Super ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) gdy spojrzałam na te zdjęcia to aż mi się Wielkanocy zachciało. Aniu przepiękna babka, idealnie rozlany lukier.. cudo! Chcialabym taką kiedys zrobic :) A zdjęcia boskie... po prostu boskie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babeczka, cynie pod kolor serwetek, ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna i na pewno pyszna babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie bo babka nie musi być tylko na Wielkanoc :D Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie babki zazwyczaj tylko na Wielkanoc, ale teraz narobiłaś mi smaku na taką porządną babę :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiała być cudownie aromatyczna i przyjemnie mięciutka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kokos, babka wygląda na wilgotną i takie właśnie lubię ;)..

    OdpowiedzUsuń