poniedziałek, 9 listopada 2015

Placuszki z dynią

Sezon dyniowy w pełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej. Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne i niezwykle smaczne. Podałam je z pysznym, w 100% naturalnym syropem z agawy



SKŁADNIKI:
2 jajka
1/2 szkl maślanki
80 g dyni (miąższu bez skóry)
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
olej do smażenia

1. Dynię zetrzeć na tartce na drobnych oczkach.
2. Jajka roztrzepać z maślanką, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać (ja robię to trzepaczką ręczną). 
3. Rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać np. polane syropem z agawy










23 komentarze :

  1. Uwielbiam placki w każdej postaci. A z dynią już w szczególności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny apetyczny kopczyk, akurat na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, dyniowe pancake na jesienne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie puszyste! Na pewno rozpływają się w ustach ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej pory uznawałem dynie tylko w formie zupy-krem i w zalanej octem w słoikach. Ale te placki wyglądają kusząco, więc na pewno nieo mieszkam spróbować i któregoś pięknego dnia na pewno je przygotuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiem, że się powtarzam, ale uwielbiam takie placki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają, na bardzo puszyste - ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Troszkę nas tylko nie było a tu tyle przepysznych propozycji :) Urocze placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają obłenie puszyście:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam placki. Te są takie apetyczne i puszyste. Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak jest sezon na dynię to placki muszą być obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam dyniowe przysmaki! Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jedna z najlepszych opcji na wykorzystanie dyni, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie moje smaki . Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń