piątek, 6 lutego 2015

Pieczeń "Chwała południa"

Bardzo smaczna propozycja obiadowo-imprezowo-kanapkowa - pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem keczupu. Miękka, wilgotna, o oryginalnym smaku, pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub przystawka dla gości, a także jako zamiennik wędliny.


SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 czerstwa bułka 

mleko do namoczenia bułki
5 łyżek pikantnego keczupu + 3 łyżki do posmarowania pieczeni
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżeczki soli

1 łyżka majeranku 
pieprz, papryka słodka, chilli - do smaku

1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić.
2. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć.
3. Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę.
4. Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami.
5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny.


Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała.

Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry i podsmażona.

Inspiracja: Smaczny kąsek

3 komentarze :

  1. Musi smakować rewelacyjnie, świetna ta pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i na ciepło i na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne danie na każdą rodzinną imprezę :)

    OdpowiedzUsuń