sobota, 7 lutego 2015

Ciasto ze słonecznikiem

Pyszne połączenie biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka  i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej!



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem karmelowy:

1/2 masła* 
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka śmietanki 30%/mleka
1 puszka masy krówkowej (u mnie gotowa z Gostynia)
20 dag ziaren słonecznika
Ptasie mleczko:
330 ml śmietanki 30%
1 śmietan fix (niekoniecznie)

1 serek homogenizowany waniliowy
4 łyżki cukru pudru

5 łyżeczek żelatyny 
1/4 szkl wrzątku
Ponadto:
herbatniki

1 łyżka masła
2 kopiaste łyżki nutelli
*ja użyłam margaryny i jak widać na zdjęciach niestety masa nie stężała eystarczająco


1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia.
2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek ubitych z cukrem i delikatnie wymieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.
3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku u odstawić do ostygnięcia.
4. Krem karmelowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem i śmietanką/mlekiem, nie przerywając miksowania dodawać partiami masę krówkową, na koniec wsypać słonecznik i delikatnie wymieszać.
5. Ptasie mleczko: śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec śmietan-fix. Dodać cukier puder i serek i jeszcze przez chwilę miksować. Do żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i całość dodać do śmietanki. Ponownie zmiksować.

6. Polewa: Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać z nutellą.
7. Na biszkopt wyłożyć masę karmelową ze słonecznikiem, na to warstwę z bitej śmietany, rozłożyć herbatniki i polać przy pomocy łyżki polewą z nutelli.





Inspiracja: Anyżkowo 

7 komentarzy :

  1. Gdzieś mam podobny przepis na ciasto ze słonecznikiem. W moim przepisie słonecznik prażyło się w karmelu. Zawsze robiłam samego słonecznika dużo więcej, bo za pierwszym razem prawie nic nie zostało do ciasta i musiałam dorobić. Ciasto jest wspaniałe. Dziękuję Aniu za przypomnienie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, a skład jest bardzo ciekawy :) Mój 3 bit wygląda podobnie, ale skład jest trochę inny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj czujemy, że na jednym kawałku by się nie skończyło :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawi mnie ten słonecznik w składzie. :)

    OdpowiedzUsuń