SKŁADNIKI: (na 4-5 porcji)
0,8-1 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia)
sól, pieprz
Ciasto:
1 jajko
1 szkl mleka
7 czubatych łyżek mąki
1/2 łyżeczki soli
po 1/3 łyżeczki: czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano
po odrobinie: pieprzu, papryki ostrej
1. Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem.
2. Składniki ciasta wymieszać na gładko (ja robię to trzepaczką ręczną). Ciasto musi być na prawdę gęste aby dobrze trzymało się ryby.
3. Rybę maczać w cieście tak aby dobrze się nim pokryła. Smażyć na rumiano po ok 6-7 min z każdej strony.
Jeśli podobają Ci się moje przepisy - zapraszam serdecznie do polubienia:) Pozdrawiam! Ania
PS. Już mam nawet jedno polubienie - dzięki Marzenko:)
Brzmi fantastycznie:), nigdy w takiej postaci ryby nie jadłem, jestem bardzo ciekawy jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda. Mniam :)
OdpowiedzUsuńW taki sposób nigdy się u nas rybki nie robiło ale pomysł fajny :)
OdpowiedzUsuńI taką rybkę lubię najbardziej, wersja dietetyczna pieczona podchodzi mi mniej:)
OdpowiedzUsuńAniu dobrze, że jesteś na FB, czas jak najbardziej odpowiedni :-) A liczba polubień wciąż rośnie.
OdpowiedzUsuńSuper rybka, lubię w takim cieście.
OdpowiedzUsuńPolecam też rybę w cieście piwnym.
Mniam. coś dla mnie, pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na panierkę :D
OdpowiedzUsuńw cieście do tej pory robiłam tylko kurczaka ale z chęcią zjadłabym także rybę:) polecam dodać piwa do panierki:D
OdpowiedzUsuńNigdy nie panierowałam w ten sposób ryby, muszę wypróbować pomysł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie w takim cieście to lubię rybkę najbardziej:)
OdpowiedzUsuńRyba w takim wydaniu ma u nas już swoją tradycję.Uwielbiały ją nasze dzieci a teraz to one serwują rybkę w cieście swoim dzieciakom:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Bardzo lubię rybkę w każdej postaci...
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda:) Chyba się skusze na taką rybkę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń