Całość można przygotować dzień wcześniej, a później tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego i dalej wszystko robi się samo. Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości.
SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób)
40-50 dag schabu* w plastrach
30 dag pieczarek
1 papryka czerwona
2 duże marchewki
1 duża cebula
2 łyżki (czubate) majonezu
2 łyżki (czubate) keczupu
15 dag sera żółtego w kostce
* zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa
1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Przyprawa do mięs Knorr). Odstawić do lodówki.
2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku.
Uwaga: tak przygotowane mięso i warzywa można schować do przykrywanych pojemników i resztę potrawy przygotować na drugi dzień.
3. Mięso rozłożyć płasko w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć na to warzywa.
4. Keczup wymieszać w kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach.
5. Całość piec ok 60 min w 180*C (grzanie góra-dół) do miękkości mięsa. Gdyby wierzch się za bardzo spiekał można przykryć folią aluminiową.
Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min.
6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki".
Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi.
Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem.
Wygląda pysznie! aż w brzuszku zaburczało;)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej, polecam:)
UsuńSzczerze mówiąc nigdy nie próbowałam zapiekać schabu. Na pewno zrealizuję ten lub podobny przepis w najbliższym czasie. :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę polecam! I daj znać jak smakowało:)
UsuńBardzo lubię tak przygotowanie mięsa na obiad. Robię podobnie, tylko warzyw nie podsmażam wcześniej.
OdpowiedzUsuńTo by było jeszcze prostsze - muszę spróbować bez podsmażania, dzięki:)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, to taka zapiekanka. Z chęcią bym zjadła porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńOj, przykro mi, mąż właśnie wylizuje talerz po ostatniej porcji;) Następnym razem zapraszam:)
UsuńDobry pomysł na to jak schab przyrządzić naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam!:)
UsuńJaka fajna ta pierzynka ;)
OdpowiedzUsuńMój mąż danie podsumował słowami: "jak ja lubię te Twoje pierzynki":)
UsuńMega wyżerka :) Apetyczne danie obiadowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Oj była mega wyżerka, była - danie jest bardzo sycące i niestety kaloryczne, ale co tam;)
UsuńMięso to jest to co tygryski lubią najbardziej. Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWarzywa świetnie muszą współgrać razem z mięskiem i serem :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie jest:)
UsuńA naczynie czymś wysmarowac ?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby, z majonezu wytopi się tłuszcz i spłynie pod mięsko
Usuń