poniedziałek, 9 lutego 2015

Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową

Kruche, soczyste, smakowite mięsko pod pierzynką z marchewki, cebulki, papryki, pieczarek i sera żółtego. Na prawdę przepyszne! 
Całość można przygotować dzień wcześniej, a później tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego i dalej wszystko robi się samoDzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości.


SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób)
40-50 dag schabu* w plastrach
30 dag pieczarek
1 papryka czerwona
2 duże marchewki
1 duża cebula
2 łyżki (czubate) majonezu
2 łyżki (czubate) keczupu
15 dag sera żółtego w kostce

* zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa

1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Przyprawa do mięs Knorr). Odstawić do lodówki.
2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku.

Uwaga: tak przygotowane mięso i warzywa można schować do przykrywanych pojemników i resztę potrawy przygotować na drugi dzień. 
3. Mięso rozłożyć płasko w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć na to warzywa.
4. Keczup wymieszać w kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach.
5. Całość piec ok 60 min w 180*C (grzanie góra-dół) do miękkości mięsa. Gdyby wierzch się za bardzo spiekał można przykryć folią aluminiową.

Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min.
6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki".

Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi.

Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem.




20 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie! aż w brzuszku zaburczało;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam zapiekać schabu. Na pewno zrealizuję ten lub podobny przepis w najbliższym czasie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tak przygotowanie mięsa na obiad. Robię podobnie, tylko warzyw nie podsmażam wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
  4. To by było jeszcze prostsze - muszę spróbować bez podsmażania, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, to taka zapiekanka. Z chęcią bym zjadła porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, przykro mi, mąż właśnie wylizuje talerz po ostatniej porcji;) Następnym razem zapraszam:)

      Usuń
  6. Dobry pomysł na to jak schab przyrządzić naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka fajna ta pierzynka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż danie podsumował słowami: "jak ja lubię te Twoje pierzynki":)

      Usuń
  8. Mega wyżerka :) Apetyczne danie obiadowe.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj była mega wyżerka, była - danie jest bardzo sycące i niestety kaloryczne, ale co tam;)

      Usuń
  9. Mięso to jest to co tygryski lubią najbardziej. Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Warzywa świetnie muszą współgrać razem z mięskiem i serem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A naczynie czymś wysmarowac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby, z majonezu wytopi się tłuszcz i spłynie pod mięsko

      Usuń