Dziś zapraszam na babeczki z twarogiem, gruszkami i kruszonką.
Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek gruszek do sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk.
Ciasto:
2,5 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl. cuku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła, rozpuszczonego
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka mleka
2 jajka
Ser:
25 dag twarogu półtłustego
1 żółtko
1 cukier wanilinowy
2-3 dojrzałe gruszki
Kruszonka:
5 dag miękkiego masła (w temp. pokojowej)
4 -5 łyżek cukru
10 płaskich łyżek mąki
1. Ciasto: Wymieszać w osobnych miskach składniki suche i mokre, wlać mokre do suchych i wymieszać wszystko razem do połączenia się składników.
2. Ser: Ser, żółtko i cukier wymieszać ze sobą (ja rozgniotłam widelcem). Gruszki obrać, pokroić drobną w kosteczkę, wymieszać z serem.
3. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła.
4. Metalowe foremki na babeczki posmarować masłem i wysypać bułka tartą. Można użyć silikonowych foremek do muffinek wysmarowanych masłem ale lepsze będą o większej średnicy niż standardowe - im foremki będą bardziej rozłożyste tym ładniej się babeczki upieką. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta.
5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce sera z gruszkami. Posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
5 dag miękkiego masła (w temp. pokojowej)
4 -5 łyżek cukru
10 płaskich łyżek mąki
1. Ciasto: Wymieszać w osobnych miskach składniki suche i mokre, wlać mokre do suchych i wymieszać wszystko razem do połączenia się składników.
2. Ser: Ser, żółtko i cukier wymieszać ze sobą (ja rozgniotłam widelcem). Gruszki obrać, pokroić drobną w kosteczkę, wymieszać z serem.
3. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła.
4. Metalowe foremki na babeczki posmarować masłem i wysypać bułka tartą. Można użyć silikonowych foremek do muffinek wysmarowanych masłem ale lepsze będą o większej średnicy niż standardowe - im foremki będą bardziej rozłożyste tym ładniej się babeczki upieką. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta.
5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce sera z gruszkami. Posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
Mniam połączyłaś jedne z naszych ulubionych składników :D U nas kruszonki zawsze musi być duuuużo :P
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam kruszonkę:)
UsuńWyglądają bosko, tak ładnie wyrosły i jeszcze te gruszki ;)) Na pewno smakują nieziemsko !!
OdpowiedzUsuńZjadłąbym bez skrupułów. Te gruszki i kruszonka sprawiły, że babeczki są "z charakterem". Nic dodać, nic ująć. :)
OdpowiedzUsuńWitam wśród miłośników kruszonki:)
UsuńBardzo ciekawe te babeczki :)
OdpowiedzUsuńI na dodatek smaczne:)
UsuńGruszki i kruszonka Mniam :)
OdpowiedzUsuńWłaściwie to ja już sama nie wiem po co to ciasto - mi też same gruszki i kruszonka by wystarczyły;)
UsuńJest w nich wszystko co kocham,ta kruszonka ,najlepsza.
OdpowiedzUsuńDobrze że nie tylko ja mam takiego bzika na punkcie kruszonki:)
UsuńUwielbiam kruszonkę w muffinkach, sypię na co drugie, które piekę. :))
OdpowiedzUsuńCudne te babeczki :-)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki, na bogato :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :) Uwielbiam dodatek gruszki w wypiekach. Zmniejszyłabym tylko ilość kruszonki, bo za nią nie przepadam :P
OdpowiedzUsuńPychota!:)
OdpowiedzUsuńKruszonka = moja miłość <3 jeszcze w towarzystwie twarogu i gruszek? Rewelacja :-) Będę robić :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki, smaka sobie narobiłam
OdpowiedzUsuńTaka kruszonka jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńObserwuję
http://studentnadiecie.blogspot.com/