SKŁADNIKI:
ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
szpinak rozdrobniony*
ok 30 dag mąki ziemniaczanej**
2 jajka
sól do smaku - ok 1-1,5 łyżeczki w zależności od ilości szpinaku
mąka - do gęstości i do podsypywania
*jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odcisnąć na sitku z wody
**(patrz: pkt. 2)
**(patrz: pkt. 2)
1. Ziemniaki i szpinak przepuszczamy przez maszynkę do mięsa - szpinak najlepiej zmielić 2 razy.
2. Uwaga:
ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli zmielone ziemniaki
ze szpinakiem wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym dzielę je
na 4 części, jedną część wyjmuję a w jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną.
2. W razie potrzeby należy również dodać mąkę pszenną (jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków i szpinaku, ja dodałam ok 1/2 szkl)
3. Całość wymieszać, posolić do smaku, dodać jajka.
4. Brać po "garści" ciasta, kłaść na posypaną mąką deseczkę lub stolnicę i rolować wałeczki (w ten sposób ciasto będzie się mniej kleić do rąk), kroić je na małe części, formować kuleczki i palcem wgniatać dziurki.
5. Gotowe kluseczki rzucać na wrzątek i gotować ok 1 min od wypłynięcia.
Podawać na gorąco z dowolnym sosem lub gulaszem. U mnie: z Pieczenią "Chwała Południa", sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty.
Cudownie wyglądają ,muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńI w ten sposób każde dziecko może śmiało powiedzieć, że lubi szpinak :D Nasza mama do takich klusek zawsze koperek dodawała :D
OdpowiedzUsuńŚwietne te kluseczki, takie śląskie inaczej. Też koniecznie muszę takie zrobić. :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) bardzo lubię szpinak w kuchni więc skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńAniu zrobiłam i bardzo nam smakowały. Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuń