Na prawdę nie miałam pojęcia, że wybór zwycięzców będzie taki trudny i stersujący ;) Chciałam być jak najbardziej obiektywna i wybrać najlepsze moim zdaniem przepisy a - jak już wspomniałam - wybór 3 z 93 (wszystkie zgłoszenia znajdziecie na facebooku) nie był łatwy. Co najmniej 10 osób zasłużyło według mnie na wygraną...
Przy wybieraniu zwycięskich przepisów brałam pod uwagę, czy spełniają one kryteria określone w zadaniu konkursowym, czyli przede wszystkim czy są to przekąski, które rzeczywiście nadają się do zabrania w plener (czy można je zjeść bez zbędnych talerzyków itp), czy są na tyle "uniwersalne", że nadają się dla całej rodzinki, w tym szczególnie dzieciaczków.
Poza tym oczywiście oceniłam oryginalność przepisów i w końcu ich smak - wszystkie zwycięskie przepisy sama wypróbowałam (jak wiele innych - ostatni jeszcze wczoraj wieczorem), z wielką przyjemnością zjedliśmy te pyszności z całą rodzinką i bardzo polecamy :)
Biorąc pod uwagę wszystki powyższe kryteria, wybrałam (z pomocą rodziny) 3 zwycięzców i niniejszym jest mi niezmiernie miło ogłosić, że zestawy produktów Primavika otrzymują (kolejność alfabetyczna):
pani Wioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami
pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo
pani Ewelina Skiba-Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście
A oto zwycięskie przepisy:
DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
150 g twarogu
po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru
jajko
szczypta soli
gęsty dżem wiśniowy (najlepiej z kawałkami owoców)
cukier puder do posypania
Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem.
MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera)
Składniki:
4 serki Danio truskawkowe (560 g)
2 duże jajka
100 ml oleju
4 łyżki cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
18 markizów czekoladowych (Neo , Oreo..)
Serki przekładam do miski, wbijam jajka , dodaję olej, mieszam dokładnie rózgą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do osobnej miski i mieszam z cukrem, dodaję płynną część ciasta i mieszam. Do foremek lub papilotek wkładamy po jednym markizie i nakładam ciasto. Piekę około 20-25 minut w 165 st. C Studzę na kratce.
KABANOSY W CIEŚCIE (p. Ewelina Skiba-Szyszczyńska)
Składniki:
2 szklanki mąki
5 łyżek oleju
7g suchych drożdży
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
czarnuszka do posypania
kabanosy
ketchup lub przecier pomidorowy
jajko do posmarowania ciasta
W misce wymieszać suche składniki, w rondelku podgrzać mleko. Do suchych składników dodać mleko oraz olej i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, posmarować ketchupem i układać na brzegu kabanosy. Zwinąć ciasto i skleić brzegi, gotowe zawijańce posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piecyku przez 20 minut.
SERDECZNIE GRATULUJĘ !!!
Przedstawiam też moje zdjęcia przekąsek przygotowanych z powyższych przepisów oraz uwagi na ich temat:
DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI
Ja zamiast dżemu dałam drylowane wiśnie z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są fajne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! Jak widać, za drugim podejściem udało się już zrobić zdjęcie w ogrodzie - to o nich pisałam Wam na fb ;)
MUFFINY Z OREO
Ja zamiast serka truskawkowego dałam waniliowy. Wa smaku wyszły podobne do uwielbianych przez moją córcię Placuszki z serka homogenizowanego, takie jakby lekko budyniowe, mięciutkie. W wykonaniu - dziecinnie proste, moja córcia przygotowała je praktycznie sama. A ozdobić chciała je koniecznie w kropeczki (bo sama właśnie przechodzi ospę) więc zrobiłyśmy przy użyciu wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki.
KABANOSY W CIEŚCIE
Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka. Wyrabia się go bardzo szybko i nie trzeba czekać aż wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę, ale też do pracy czy szkoły.
PS. Ze zwycieżczyniami skontaktuję się mailowo :)
Wow, ale niespodzianka;) Dziękuję i gratuluję pozostałym zwycięzcom :)
OdpowiedzUsuńMuffinki były pyszne, nawet mój mąż który nie lubi słodyczy zajadał się nimi :) Jeszcze raz gratuluję i proszę o kontakt mailowy :)
UsuńGratuluję zwycięzcom :) mnie może uda się następnym razem ;)
OdpowiedzUsuńsuper - bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTa galeria na facebooku z przepisami to kopalnia pysznych, szybkich przekąsek na wiele okazji :) niech ona tam zostanie na zawsze!
OdpowiedzUsuńMilena
Zostanie, zostanie :)
UsuńGratuluję zwycięzcom :) Wygrane jak najbardziej zasłużone :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Cięzko było wybrać produkty spośród tylu pyszności . Już cieszę się , na tę przesyłkę :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń