SKŁADNIKI:(na ok 20 szt małych pulpecików)
Mięso
50 dag mięsa mielonego z indyka
miąższ z 2 kromek chleba
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki + trochę do obtaczania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka Przyprawy Gosposi Rafex
Sos brokułowo-serowy
1 l bulionu
1 op. mrożonych brokułów lub 1 świeży
25 dag pieczarek
50 g serka topionego o smaku Gouda
1/2 szkl śmietanki 30%
2 łyżki mąki
1. Brokuły ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić.
2. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami.
3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion (ten w którym gotował się brokuł), gotować ok 30-40 min.
4. Pieczarki obsmażyć lub poddusić na patelni, lekko soląc do smaku.
5. Gdy pulpeciki będą gotowe, należy je wyłowić i odłożyć na chwilę do brokuła (będzie wtedy łatwiej przygotować sos). Zimną śmietankę wymieszać z mąką, dodać do bulionu. Wrzucić serek topiony i ciągle mieszając zagotować. Gdyby sos był za gęsty - dolać wody. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać pulpeciki, brokuł i pieczarki, potrzymać na ogniu jeszcze chwilę żeby się zagrzały i gotowe:)
Fantastyczna propozycja obiadowa ^^ ten sos mnie zachwycił :)
OdpowiedzUsuńAleż zaserwowałaś obiadek, pycha:)
OdpowiedzUsuńCzosnkowe pulpeciki-już je uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńNo i zgłodnieliśmy na sam widok tego talerza z bardzo fajnym daniem:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam pulpeciki, te muszą być pyszne, idealny obiadek :)
OdpowiedzUsuńobiad jak u mamy! domowy, pyszny, swojski:)
OdpowiedzUsuńNie ma tutaj do czego się przyczepić :D Wyśmienity obiad :D
OdpowiedzUsuńTakie domowe obiady lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńObiad, który zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńŁał jaka uczta nie tylko dla oczu ale i dla podniebienia. Pozdrawiam Aniu :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam pulpeciki z indyka, pyszne danie:) Polecam Ci mój pot pie z klopsikami z indyka, pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek.
OdpowiedzUsuńwspaniała obiadowa propozycja ;) Ale narobiłaś mi smaka... :))
OdpowiedzUsuńCudowne, moja teściowa często robi ;) Są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpeciki.
OdpowiedzUsuńAle apetyczny obiad i sos pomysłowy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, wyszło przepyszne
OdpowiedzUsuńWyszlo pyszne! A sos petarda!
OdpowiedzUsuńMilena
Ja do pulpetów zamiast chleba dodaje platki owsiane bogate w błonnik i witamine B - doskonale spajają mieso
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! Dotychczas wszystkie pulpeciki robiłam z sosem koperkowym lub klasycznie z pomidorowym. Teraz koniecznie czas na zmianę i spróbuję zrobić ten Twój! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń