SKŁADNIKI: (na 6 sztuk)
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić mąką ryżową)
1 jajko5 łyżek mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić mąką ryżową)
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
szczypta cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Ponadto:
6 małych bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż na pół)
nutella
Na wierzch:
5 dag czekolady
1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki.
2. Patelnię rozgrzać i lekko natłuścić pędzelkiem.
3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano.
3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki.
4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi.
Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem, owocami, jogurtem a nawet same bez nadzienia.
Dzięki tym naleśniczkom wygrałam trzeci etap konkurs "Kocham kaszę" na Smaki.pl - dziękuję za wszystkie Wasze głosy :)
Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem, owocami, jogurtem a nawet same bez nadzienia.
Dzięki tym naleśniczkom wygrałam trzeci etap konkurs "Kocham kaszę" na Smaki.pl - dziękuję za wszystkie Wasze głosy :)
Inspiracja: Zufikowo
Smaczne ;-)
OdpowiedzUsuńTą czekoladą z bananem rozwaliłaś system :D
OdpowiedzUsuńŁadnie to tak robic innym smaka? Zazdroszczę :D
OdpowiedzUsuńSuper naleśniki takich jeszcze nie widziałam. Muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci wypieki z mąki jaglanej (samej) są strasznie suche.
A te naleśniczki w ogóle nie są suche, są właśnie takie wilgotne i delikatne, polecam wypróbować :)
UsuńBardzo pomysłowe i zapewne smaczne :)
OdpowiedzUsuńRobię racuszki z kaszy jaglanej, naleśników nie jadłam, czas i na nie ;)
OdpowiedzUsuńCzekolada do banana pasuje idealnie! A dodanie kaszy jaglanej do naleśników to bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńOstatnio pierwszy raz w życiu jadłam kaszę jaglaną, zrobiłam kotleciki. Teraz widzę, że czas na naleśniki! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z kaszą jaglaną i czekoladą :)
OdpowiedzUsuńGratuluję. A naleśniczki wypróbuję z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie, ciekawie, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńJaka mąka zamiast pszennej wchodziłaby w grę?
OdpowiedzUsuńMąka ryżowa :) Już dopisałam do składu bo wiele osób o to pyta :)
UsuńA czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną np. mąką kukurydziana lub owsianą, bo akurat takie mam w domu?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz mąki ziemniaczanej to możesz zastąpić np. budyniem. A z tych dwóch mąk to myślę że kukurydziana byłaby ok. Ja nie próbowałam więc musisz po prostu wyczuć czy ciasto ma odpowiednią gęstość (ma być trochę gęstsze niż na normalne nalesniki)
UsuńA jeżeli niema ktoś blendera jest inna opcja :>
OdpowiedzUsuńBędzie ciężko bo chodzi o to żeby powstała gładka masa... Może pomogłoby przepuszczenie kaszy przez maszynkę ale tego nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńWoW! Cudownie wyglądają... teraz to ja bym chciała być jednym z Twoich gości, których ugościsz :) Super przepis z tą kaszą! Pozdrawiam! www.mojegotowanieiblogowanie.pl
OdpowiedzUsuńPo wczorajszych wieczornych zakupach jeszcze kilka rzeczy nie zostało schowanych do szafy, i tak sobie stoi kasza jaglana w całej okazałości, a za nią banany :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozostawiony komentarz, zapraszam częściej - ja u Ciebie zostaję na dłużej .... :)
Naleśniki wyszły idealne!
OdpowiedzUsuńAle wyglądają - prosto z reklamy !
OdpowiedzUsuń