środa, 6 maja 2015

Pulpeciki czosnkowe z indyka z sosem brokułowo-serowym

Chodziły za mną pulpeciki. Takie delikatne, mięciutkie, w pysznym gęstym sosie. No to zrobiłam i wyszło super! Mięsko z indyka z dodatkiem czosnku jest bardzo smaczne i pachnące, całkiem inne niż tradycyjne pulpety z mięsa wieprzowego.



SKŁADNIKI:(na ok 20 szt małych pulpecików)
Mięso
50 dag mięsa mielonego z indyka
miąższ z 2 kromek chleba
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki + trochę do obtaczania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka Przyprawy Gosposi Rafex
Sos brokułowo-serowy
1 l bulionu
1 op. mrożonych brokułów lub 1 świeży 
25 dag pieczarek
50 g serka topionego o smaku Gouda
1/2 szkl śmietanki 30%
2 łyżki mąki

1. Brokuły ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić.
2. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami.
3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion (ten w którym gotował się brokuł), gotować ok 30-40 min. 
4. Pieczarki obsmażyć lub poddusić na patelni, lekko soląc do smaku.
5. Gdy pulpeciki będą gotowe, należy je wyłowić i odłożyć na chwilę do brokuła (będzie wtedy łatwiej przygotować sos). Zimną śmietankę wymieszać z mąką, dodać do bulionu. Wrzucić serek topiony i ciągle mieszając zagotować. Gdyby sos był za gęsty - dolać wody. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać pulpeciki, brokuł i pieczarki, potrzymać na ogniu jeszcze chwilę żeby się zagrzały i gotowe:)




24 komentarze :

  1. Fantastyczna propozycja obiadowa ^^ ten sos mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ zaserwowałaś obiadek, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czosnkowe pulpeciki-już je uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i zgłodnieliśmy na sam widok tego talerza z bardzo fajnym daniem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też uwielbiam pulpeciki, te muszą być pyszne, idealny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. obiad jak u mamy! domowy, pyszny, swojski:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma tutaj do czego się przyczepić :D Wyśmienity obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie domowe obiady lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obiad, który zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał jaka uczta nie tylko dla oczu ale i dla podniebienia. Pozdrawiam Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też uwielbiam pulpeciki z indyka, pyszne danie:) Polecam Ci mój pot pie z klopsikami z indyka, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniała obiadowa propozycja ;) Ale narobiłaś mi smaka... :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne, moja teściowa często robi ;) Są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale apetyczny obiad i sos pomysłowy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję, wyszło przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszlo pyszne! A sos petarda!
    Milena

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja do pulpetów zamiast chleba dodaje platki owsiane bogate w błonnik i witamine B - doskonale spajają mieso

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale super pomysł! Dotychczas wszystkie pulpeciki robiłam z sosem koperkowym lub klasycznie z pomidorowym. Teraz koniecznie czas na zmianę i spróbuję zrobić ten Twój! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń