poniedziałek, 6 lipca 2015

Muffinki pizzowe

Ciekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę.


SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt)
5 dag drożdży 
100 ml ciepłego mleka
25 dag mąki
4 łyżki masła (ok 100 g)
1 jajko
1 op. mozzarelli/15 dag żółtego sera + ewentualnie trochę do posypania*
15 dag salami
30 dag pieczarek
1/2 czerwonej papryki 
kilka łyżek kukurydzy
po 1 łyżeczce: sól, bazylia, oregano, majeranek, czosnek granulowany
po 1/2 łyżeczki: pieprz, ostra papryka

*serem polecam posypać muffinki tylko, jeśli mają być podawane na ciepło, bo ser później na zimno może zrobić się twardy
1. Ciepłe mleko wlać do miski (najlepiej plastikowej) i rozpuścić w niej drożdże. Dodać masło, jajko oraz mąkę z przyprawami. Całość dokładnie wymieszać (rękoma lub mikserem z hakami). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Pozostałe składniki drobno pokroić, pieczarki i paprykę poddusić. 
3. Do wyrośniętego ciasta dodać wszystkie dodatki i ponownie wymieszać. Ewentualnie posypać wierzch serem (jeśli mają być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo ser zrobi się twardy).
4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, piec ok 30 min w 180*C (grzanie góra-dół, ale gdyby wierzch się przypiekał to przełączyć tylko na dół).


Inspiracja: Szusz gotuje

17 komentarzy :

  1. Fajne takie wytrawne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niewielkie ale jakie za to urocze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewielkie bo się spieszyłam i nie poczekałam aż ciasto dobrze wyrośnie...

      Usuń
  3. Na to bym nie wpadł :), prezentują się wyśmienicie i jestem po wrażeniem Twojej pomysłowości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł niestety nie mój - link do oryginału jest pod zdjęciami :)

      Usuń
  4. Takie małe muffinki akurat na ząb. Właśnie świetne na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu pyszna propozycja na obiadek, na wycieczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna wytrawna przekąska ala pizza. Fajna na impreże :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. hej , czy one maja byc w srodku wilgotne i miekkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miękkie tak, ale wilgotne raczej nie bo to by oznaczało zakalec - mają mieć konsystencję upieczonego ciasta drożdżowego

      Usuń