poniedziałek, 18 stycznia 2016

Mielone o smaku pizzy

Pyszne kotleciki  - za sprawą kilku prostych dodatków zyskują niezwykły smak i do tego ładnie się prezentują. Polecam!



SKŁADNIKI: (na 10-12 kotlecików)
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)   
1 jajko  
2 cebule  
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
kilka łyżek kukurydzy 1 bułka 
1/4 szkl mleka  
4 łyżki sosu do pizzy Folwark
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki  
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano  
szczypta ostrej papryki
mąka

1. Cebule drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości.   
2. Bułkę rozkruszyć namoczyć w ciepłym mleku.
3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać paprykę z cebulą, kukurydzę, przeciśnięty przez maszynkę czosnek, sos do pizzy i przyprawy.
4. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące. Smażyć na niedużym ogniu ok 7 minut z każdej strony.





15 komentarzy :

  1. Fajna kotlecikowa odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł bardzo fajny a kolorowe kotlety o zmienionym smaku na pewno wypróbujemy:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super kotleciki. Fajnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne do nich dodatki w postaci kukurydzy czy papryki :) Na pewno bardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj to musi być fajny mielony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mielone z przyprawą już robiłyśmy i były bardzo smaczne, ale z kukurydzą wyglada przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez często eksperymentuje z mielonym i często wychodzi super smak. Dla dzieci które lubią pizze super pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kotleciki w różnych wersjach, a Twoje na pewno przypadły by mi do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne dodatki i kotlety nabierają zupełnie nowego wymiaru.

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne i fajnie skomponowane kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł na mielone! :-)

    OdpowiedzUsuń