niedziela, 31 stycznia 2016

Muffinki waniliowe z likierem

Pyszne muffinki o cudownym waniliowym smaku, mieciutkie, lekkie, takie "babkowate" a nie zbite i ciężkie. Wcale nie czuć w nich alkoholu, a dodatek likieru dodaje delikatności i cudownego waniliowego posmaku. Całości dopełnił śmietankowy krem z dodatkiem pysznego likieru truskawkowego.




SKŁADNIKI: (ok 16-20 szt w zależności od wielkości foremek) 
250 g masła/margaryny
200 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 jajka
250 g mąki 
2 łyżeczki  proszku do pieczenia 
szczypta soli 
150 ml likieru waniliowego Dalkowski

KREM:
1/2 szkl śmietanki 30%
125 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
30 ml likieru truskawkowego Dalkowski

1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 
2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku.
3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując.
4. Zmniejszyć obroty, wlać adwokat i miksować jeszcze chwilkę do połączenia składników
5. Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych papilotek na muffinki. Piec do suchego patyczka ok 25-30 w 180*C. Po upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 
6. Śmietankę ubić na średnich obrotach, dodać cukier i mascarpone i miksować jeszcze chwilę. Wlać likier truskawkowy i zmiksować jeszcze raz, szybko, do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki. 







14 komentarzy :

  1. Nie lubię alkoholu, nie piję, ale taka odrobinka do deseru? Czemu nie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla nas wersja bez kremu ale na tych talerzykach a do tego filiżanka kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne widoki, a bym się poczęstowała mimo pory kolacji wcale bym nie miała wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ...no pysznie wyglądają ! A do tego kieliszeczek tego waniliowego likieru ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe się prezentują! Krem musi być pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki z kremem są pyszne tylko te domowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super babeczki, muszę wypróbować Twój przepis, z likierem są na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo jak apetycznie wyglądają. to są moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń