piątek, 15 stycznia 2016

Knedle z twarogiem

Knedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :)




SKŁADNIKI
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli

Farsz:
50 dag twarogu półtłustego
cukier puder do smaku
ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest za suchy



1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto.
2. Twaróg również przepuścić przez maszynkę lub rozgnieść widelcem. Dodać cukier puder i ewentualnie troszkę śmietanki. Dokładnie wymieszać.
3. Dużą deseczkę podsypać lekko mąką. Uformować knedelki: ja odrywam ręką po kawałeczku ciasta, rozpłaszczaw w dłoniach, na środek kładę 1-2 łyżeczki twarogu, zlepiam w kulkę i nastepnie spłaszczam ją i kciukiem robię wgłębienie. Można też rozwałkować ciasto i szerszą szklanką lub innym naczyniem wycinać kółka, nakładać na nie twaróg i sklejać. Gotowe knedelki ułożyć na deseczce z mąką.
4. Knedelki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. 

Podawać np. z uprażoną na patelni bułką tarta i masełkiem.




13 komentarzy :

  1. Zawsze jadłam z mięsem albo owocami,z twarogiem nie, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspomnień czar, dzieciństwa smak:) Pyszotne knedle i ....tyle:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie smak dzieciństwa, ale na szczęście można go sobie przypomnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Knedle z twarogiem, czy z truskawkami, czy ze śliwką - pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczególnie po zdjęciu środka mamy na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę się przysnać, że knedli z twarogiem nie robiłam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze z twarogiem nie robiłam, ale wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tez nie jadłam takiej wersji, ale sądząc po składnikach posmakowała by mi :)

    OdpowiedzUsuń