piątek, 3 lipca 2015

Łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i kabanosem

Przytachałam niedawno z targu sporą główkę młodej kapusty - przez tydzień myślałam co z niej zrobić, bo córcia w ogóle jej nie jada a mąż też nosem kręci. I w końcu wymyśliłam łazanki - mi bardzo smakowały, mąż też zjadł z chęcią a i córcia trochę poskubała :)


SKŁADNIKI:
1/2 główki kapusty
30 dag pieczarek
1-2 cebule
20 dag kabanosów
2 łyżki masła (ja użyłam czosnkowego)
2 łyżki mąki
1/2 szkl śmietanki 30%
przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafex
sól, pieprz, ostra papryka
Dodatkowo:
25 dag makaronu łazanek

1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum smaku i witamin)
2. Makaron ugotować.
3. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w piórka, udusić do miękkości.
4. Kabanosy pokroić pod skosem w plasterki, podsmażyć.
5. W większym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Wlać śmietankę i wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać pieczarki, cebulę, kabanosy, kapustę, przyprawy i tyle wody/bulionu z gotowania kapusty, żeby całość wyszła "mokra" ale nie wodnista. Doprawić dosyć mocno, gdyż po dodaniu makaronu smak się złagodzi. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Gdyby całość wyszła za gęsta można dodać trochę wody/bulionu lub śmietany.




8 komentarzy :

  1. Już chyba rok nie jadłam łazanek, narobiłaś mi ochoty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łazanki możemy jeść na okrągło, co też robimy:)
    są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadłaś na świetny pomysł z tymi łazankami i kapustą.
    Całość musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Ja łazanki z kapustą uwielbiam i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja rodzinka bardzo, bardzo lubi łazanki z kapustą :) Na pewno byliby zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam łazanki :) Wieki nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie lubię łazanki. Sama bym chętnie zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń