czwartek, 10 września 2015

Placuszki na maślance z "ziarenkami"

Pyszne placuszki na maślance - lekkie, puszyste, smażone bez dodatku tłuszczu. Dzięki dodatkowi mieszanki ziarenek zyskały całkiem nowy smak, a do tego stały się przyjemnie chrupiące.



SKŁADNIKI:
1/2 szkl maślanki
1 jajko
1 łyżka oleju

1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

2 łyżki mieszanki ulubionych "ziarenek" (u mnie "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe)

1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej.
2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać.
3. Smażyć bez tłuszczu na złoto.

Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta





10 komentarzy :

  1. Zjadłabym na śniadanie z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne Aniu. Takie śniadanka od razu poprawiają humorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszamy się na tą górę maślankowych placuszków :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł i jak z migdałami to na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie
    www.puffa.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam na Facebooku i musiałam szybko do ciebie na stronę wpaść. Smaczne placuszki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się, nawet o tak późnej porze bym sobie nie domówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki widok!. Palce lizać. Świetny przepis i pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń