sobota, 31 października 2015

Ciasto na jogurcie greckim - ze śliwkami i orzechami

Co tu dużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą wymieszałam z mąką pszenną, a całości dopełniły pyszne śliweczki posypane chrupiącymi orzeszkami.



SKŁADNIKI:
400 g jogurtu greckiego
4 jajka
1/2 szkl oleju
3/4 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej białej
1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ok 40-50 dag śliwek (w oryginale - mrożone wiśnie)
2 garście orzeszków ziemnych niesolonych

1. Składniki mokre dokładnie wymieszać (ja użyłam trzepaczki ręcznej), dodać składniki suche, połączyć ze sobą. 
2. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki.
3. Orzeszki pokruszyć (malakserem lub wałkiem).
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzch ułożyć owoce skórką do dołu (jeśli śliwki są mało słodkie można je oprószyć dodatkowo cukrem). Całość posypać pokruszonymi orzeszkami. Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut w 180*C.







Inspiracja: Polska Zupa

16 komentarzy :

  1. Ciasta na jogurcie są pyszne, takie miękkie i delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu to ja poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze śliweczkami też bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczne, takie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam:) uwielbiam takie ciacha. Moje smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  7. puszyste, ze śliwkami- naaajlepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta jogurtowe. Twoje wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciacho. Bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszędzie królują jesienne wypieki, cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje.
    Super ciasto, ze śliwkami biorę w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to ciasto musi być pyszne! Puszyste, miękkie i śliwkowe, czego chcieć więcej?:)

    OdpowiedzUsuń