niedziela, 25 października 2015

Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące

Najlepsze gofry jakie robiłam. Dla mnie - po prostu idealne! Tak jak pokochałam wypieki na maślance, tak samo i gofry z maślanką podbiły moje serce - dzięki niej są lekkie, wspaniale chrupiące i w ogóle przepyszne! A do tego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję, która jest równie pyszna jak oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości.





SKŁADNIKI: (na 8 sztuk)
3/4 szkl mąki*
2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
2 jajka

3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru)
1/4 szkl mleka
50 g masła
2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* może być zwykła pszenna, orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :)

1. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić.
2. Wymieszać ze sobą mokre składniki: żółtka, maślankę, mleko, masło i ekstrakt waniliowy (trzepaczką ręczną lub mikserem). Osobno wymieszać składniki suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować.
3. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.
4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo, wtedy gofry będą bardziej chrupiące) i piec ok 2-3 minuty (u mnie na połowie mocy, przy większej za szybko się rumieniły).
Po upieczeniu odparować przez 20-30 sekund w pionie - ja opieram 2 gofry o siebie w "wieżyczkę" - dzięki temu tak szybko nie miękną.




Inspiracja: Moje Wypieki

14 komentarzy :

  1. Pyszne. Mam nową gofrownicę to zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się gofry z maślanką są wyjątkowo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dawno gofrownicy nie włączałam, czas zrobić gofry:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, dawno gofrów nie robiłam, bo coś córci przeszła faza na nie ;-) Ale może znów spróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako goście byłybyśmy bardzo zadowolone z takich gofrów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno gofrów nie robiłam. Muszę zrobić, bo mi smaczka narobiłaś. Masz rację, gofry na maślance są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam jeszcze gofrów na maślance. Muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbuję Twojego przepisu, bo jak na razie wszystkie gofry jakie robiłam wychodziło takie nijakie, nie chrupiące i w ogóle.

    OdpowiedzUsuń
  9. Gofry uwielbiam,a na maślance jeszcze nigdy nie robiłam,zawsze na mleko.Muszą być pyszne:)
    Pozdrawiam:)Iza:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już nawet nie pamiętamy kiedy ostatnio jedliśmy gofry:) narobiłaś nam smaku:) Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Och, jak ja dawno nie jadłam goferów - aż nabrałam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  12. kooocham gofry! Nie robiłam ich milion lat.. muszę odświeżyć w ten weekend przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie robiłam a zjadałbym z bitą śmietaną.
    Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbuję Twój przepis na pewno :) Robiłam z innego przepisu na maślance i wyszły zbyt ciężkie, a u Ciebie widać są delikatne. Obecnie robię na samej wodzie gazowanej.

    OdpowiedzUsuń