piątek, 9 października 2015

Łosoś z porem i serem żółtym w cieście francuskim

Pyszny, soczysty kawałek łososia z dodatkiem aromatycznego pora i sera żółtego, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Smaczna przekąska, gorąca kolacja a nawet obiad - polecam :)



SKŁADNIKI: (na 4 szt)
1 op. ciasta francuskiego
30 dag łososia bez skóry
4 grubsze plastry sera żółtego
kawałek pora (10-15 cm) 
1 łyżka masła
sól, pieprz i ulubiona przyprawa do ryb (u mnie Fish Masala)

1. Łososia przekroić na 4 kawałki, każdy oprószyć solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb.
2. Pora pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle i lekko osolić do smaku.
3. Ciasto francuskie przekroić na 4 części, na środku każdej ułożyć po kawałku łososia, na to przysmażony por i po plastrze sera żółtego. Zawinąć w koperty.
4. Piec do zrumienienia ok 25-30 min w 220*C.







19 komentarzy :

  1. Świetny pomysł na łososia Aniu. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Por z łososiem - to musi być pyszne;) Bardzo fajna propozycja :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu pyszne i pięknie podane danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię łososia, ale ten jest rewelacyjnie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczniutki obiadek, lubię takie połączenia smaków .

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie pozawijane ciasto francuskie! Musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi troszkę Świętami zapachniało :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na łososia, ale mi sië zachciało takiego spróbować :) Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietny pomysł a danie musi być przepyszne :

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa propozycja i ładnie całość się prezentuje. Sakiewki z niespodzianką. Uwielbiam łososia :)
    Na imprezki super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super :) A czy możesz podpowiedzieć, jak w taki piękny sposób zrobić kopertki z ciasta fran? dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy z rogów ciasta złapałam do środka tworząc coś na kształt sakiewki - nie starałam się jakoś zbytnio, nie dociskałam itd bo ciasto przy pieczeniu urośnie i samo się sklei, trzeba tylko patrzeć żeby nie było dziurek. A ta kokardka na wierzchu to wycięte z ciasta kółeczko złapane na środku palcami żeby się skleiło i umoczone w ziarnach sezamu (bez żadnego smarowania, tak tylko przyłożyłam do sezamu wysypanego na talerzyk). Trzeba uważać, żeby na wierzchu, pod tą kokardką nie było grubo ciasta bo się nie dopiecze - ja w miejscu złapania tych rogów oderwałam to co wystawało.

      Usuń
  12. Świetny pomysł na pyszny obiad. Łosoś z dodatkami w takich pakiecikach... super :)

    OdpowiedzUsuń