poniedziałek, 7 grudnia 2015

Tort piesek

Dziś prezentuję tort, który przygotowałam dla mojej córci na jej 4-te urodziny. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest aż tak trudno go zrobić - wystarczy odrobina wyobraźni (głównie przestrzennej) i dużo... cierpliwości, głównie przy ozdabianiu tortu z wierzchu :)




Do przygotowania tortu potrzebne są 4 biszkopty: 
- 1 prostokątny z blaszki o wielkości ok. 23x33 cm, 
- 2 okrągłe z tortownicy o wielkości 22 cm,
- 1 mały okrągły, który ja przygotowałam w metalowym rondelku (bez rączki) o średnicy ok 11 cm - zamiast rondelki można użyć metalowej miseczki

SKŁADNIKI:

Biszkopt prostokątny z formy 24x34 cm
8 jajek
1 i 1/3 szkl cukru
1 i 1/3 szkl mąki
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt okrągły z tortownicy 22 cm (pieczemy takie 2!)
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt okrągły z rondelka 11 cm
2 jajka
1/3 szkl cukru
1/3 szkl mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec w 180*C do suchego patyczka ok 40-45 min (okrągłe ok 30 minut).

Masa do przełożenia:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy

250 g mascarpone
7-8 łyżek cukru pudru

1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa
1/2 szkl wrzątku

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę. Do wystudzonej galaretki (jeszcze płynnej) dodać 2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać dokładnie i wlać całość do masy. Zmiksować szybko do połączenia składników.


Masa do dekoracji wierzchu:
400 g śmietanki 36% (słodkiej gęstej np. z Piątnicy)
250 g mascarpone
cukier puder do smaku (4-5 łyżek)
2-3 łyżki nutelli
2-3 łyżki kakao

Śmietankę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gładką masę. Odłożyć 3-4 łyżki na pyszczek, a do reszty dodać nutellę i kakao. Zmiksować.

Ponadto:
1 słoiczek dżemu malinowego
słodka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów


FORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE:
Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon, a resztę tego blatu wykorzystać do formowania łap i grzbietu.
Wszystkie 5 blatów głównych (2 prostokątne, 3 okrągłe 22cm i 3 z rondelka) kolejno nasączać herbatą, smarować cieniutko dżemem i warstwą masy. Z odciętych kawałków formować górę łap i grzbiet (oczywiście również nasączając je i smarując masą).


Ciemną masę przełożyć do szprycy i ozdabiać wierzch "gwiazdeczkami" masy.

Ja uszy zamiast masą obkleiłam Czekolepkami z Wedla (to taka
"plastelina czekoladowa") i przymocowałam do głowy wykałaczkami. Z niej zrobiłam też oczy, zaś języczek to różowa plastikowa łyżeczka.









13 komentarzy :

  1. Piękna psina :) Życzę Ci kochana więcej i więcej takich imprez :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się napracowałaś, piękny torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu torcik jest po prostu przepiękny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczny ^_^ Aż szkoda by mi było go zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny tort! Córeczka pewnie była zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uroczy piesio :D Każdy by się cieszył z takiego tortu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny torcik-piesek i Sto Lat dla córci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny psiaczek :-) warto się tak napracować :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podziwiamy cierpliwość, gratulujemy pomysłu a torcik to cukiernicze dzieło:) z pewnością córeczka była z takiego urodzinowego ciastka i dumna i szczęśliwa:)

    OdpowiedzUsuń