wtorek, 11 sierpnia 2015

Najlepsze muffinki z owocami na maślance

Zdecydowanie najlepsze babeczki jakie robiłam! Nie przypominają w smaku tradycyjnych muffinek, które na ogół wychodzą zbite i ciężkie - może za wyjątkiem dwóch innych przepisów, które prezentowałam na blogu i które plasują się zaraz na 2 i 3 miejscu muffinkowego podium: Muffinki z jabłkami i czekoladą oraz Muffinki z masłem orzechowym i dżemem. Ale te są jeszcze lepsze - zresztą jak wszystkie wypieki na maślance - niesamowicie leciutkie, miękkie i puszyste, nie przesłodzone i nie zapychające - zrobię je jeszcze nie raz, z innymi owocami lub różnymi dodatkami.


SKŁADNIKI: (12-15 szt) 
2 jajka
3/4 szkl cukru
1 szkl maślanki
6 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szkl mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne)
borówki, jagody lub inne małe owoce - kilka sztuk na 1 muffinkę

1. Owoce umyć, osuszyć.
2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując. 
3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem.
4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo ciasto a na wierzch ułożyć owoce i wcisnąć lekko w ciasto). 
5. Piec do suchego patyczka, ok 30 min w 200*C.






Inspiracja: Arabeska Waniliowa

32 komentarze :

  1. Smakowite babeczki. Z owocami, posypane cukrem pudrem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leciutkie i pulchniutkie- takie wlasnie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak maślanka i wszystko co kwaśne nadaje wypiekom lekkości, a to dlatego że proszek do pieczenia czy soda lubią kwaśne towarzystwo bo dzięki temu działają podwójnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe takie letnie muffinki, porywam jedną do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam wypieki na maślance , mogę potwierdzić - są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lekkie, wilgotne i puszyste to są muffinki idealne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jogurtowe i maślankowe są najlepsze z owocami :). Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękne! Będę niedługo robić coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam się z Tobą. Wypieki na maślance wychodzą przepyszne, miękkie, pulchne itd. Muffinki wyglądaja przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis. Skorzystam, bo bardzo pysznie brzmi i widzę, że przepis jest łatwy. A to lubię najbardziej.
    Pięknie Ci wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie muffinki ;-) Pozdrawiam, http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również lubię wypieki na maślance. Pyszne muffiny, zabieram jedną dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muffiny z owocami, świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznam, że muffinek na maślance jeszcze nie piekłam, ciekawy pomysł!;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię wszelkie muffinki i chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wyglądają, a muffinki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam muffinki na maślance i były pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja muffinek na maślance jeszcze nie piekłam, więc może wypróbuję te.. ? :)) bo już od niejednej osoby słyszałam, że nie równają się z takimi na mleku - wierzę, ale sprawdzę :) odzyskałam aparat, więc mogę znów cudować w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie moje muffinki pieką się w piekarniku. Cudnie wyrosły. Juz żałuję, że zrobiłam tylko z 1 porcji.

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie zrobiłam muffinki według twojego przepisu i są fantastyczne! najlepsze ciasto na muffiny ze wszystkich które kiedykolwiek próbowałam! Dzięki☺

    OdpowiedzUsuń
  21. łyżka proszku do pieczenia??? nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak było w oryginalnym pzrepisie Arabeski i ja tak samo robiłam...

      Usuń
  22. Siedzą w piekarniku😁

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale śliczne muffinki, ale musza smakować genialnie :D

    OdpowiedzUsuń