środa, 8 kwietnia 2015

Ryż zapiekany z brzoskwiniami i cynamonem

Błyskawiczna propozycja na drugie danie, deser lub kolację. Alternatywa dla tradycyjnego ryżu zapiekanego z jabłkami. U mnie stanowił kolację i do jego przygotowania użyłam ryżu, który pozostał mi z obiadu.



SKŁADNIKI: (na 2 małe porcje z kokilek) 
1 szkl ugotowanego ryżu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka cynamonu
1 połówka brzoskwini z puszki
2 łyżki śmietany gęstej 18 % ubitej do smaku z cukrem

1. Ryż wymieszać z cynamonem i cukrem z wanilią. 
Uwaga: jeśli używamy ryżu ugotowanego wcześniej należy go wrzucić na chwilę na gotującą się osoloną wodę aby nie był suchy
2. Kokilki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię. Na to wyłożyć ryż. 
3. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut. Wyjąć, wyłożyć na talerzyk, ozdobić kleksem śmietany.


22 komentarze :

  1. Dałabym się namówić na taką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię ryż zapiekany z jabłkami , ale z brzoskwiniami nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Standardowo robię z jabłkami, chętnie zrobię z brzoskwiniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie taka kolację lekką lubię i pachnącą cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam połączenia brzoskwinia - cynamon, zaciekawiło mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze ryż polewamy musem z jabłek ale taką wersję też z chęcią byśmy spróbowały :D No i oczywiście duuużo cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście fajna odmiana od ryżu z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie wykorzystywałem ryżu w taki sposób, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taki ryż, najczęściej jadłam do z jabłkami, z brzoskwiniami brzmi i wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetna kolacja! i ciekawa alternatywa dla ryżu z jabłkiem

    OdpowiedzUsuń
  11. super myślę że jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na obiad bardzo chętnie zjadłabym taki ryż. :) Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  13. taki ryż przeważnie jem z jabłkami, z brzoskwiniami musi smakować jeszcze lepiej :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi smaka narobiłaś na taki ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  15. u nas jak już się robi ryż to z jabłkami ale ta wersja też mi sie bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale fajny pomysł na ryż :) jeszcze z brzoskwiniami nie jadłam :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, lubię takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie pyszności :)) Super pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię połączenie ryżu z brzoskwiniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha! Bardzo lubię ryż zapiekany. Z brzoskwinią musi być pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń