niedziela, 19 lipca 2015

Arbuzada

Pyszna, orzeźwiająca lemoniada arbuzowa - wspaniała na upały :)
 

SKŁADNIKI:  (proporcje są przykładowe)
1/4 dużego soczystego arbuza (najlepiej dobrze schłodzonego)
1/4 szklanki cukru pudru

sok z 1 limonki
3-4 łyżki syropu miętowo-limonkowego (można pominąć)

ewentualnie 1/2 szkl wody

1. Arbuza wcześniej wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodził (jeśli będzie w temperaturze pokojowej lemoniada będzie się dużo dłużej chłodzić). Pokroić, usunąć skórę i pestki, pokroić na kawałki i wrzucić o blendera. Dodać cukier oraz syrop i sok z limonki, zblendować. 

Gdyby całość wyszła za mocna można dolać wody, jeśli za mało słodka - dosłodzić.
2. Lemoniadę schłodzić. Można podawać z kostkami lodu.
 



13 komentarzy :

  1. Pyszności,poproszę porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, zdecydowanie w tej chwili to napój bogów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zaje....fajnie, a więc i w smak nie ma co powątpiewać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :-) idealny napój na upały :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, ale to musi być pyszny i orzeźwiający napój! Zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dziś ledwo 13 stopni za dnia, więc wolę herbatkę gorącą, ale jak wrócą upały chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moja mała nie lubi arbuza co dla mnie jest całkowicie nie zrozumiałe,
    ciekawe czy sie skusi na taką lemoniadkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne na orzeźwienie, na upały. Jedną szklaneczkę porywam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy arbuza, a taki napój to ideał na upalne dni!!! :)

    OdpowiedzUsuń